Dodik: Republika Srpska ima sve elemente državnosti

Separatizam

Dodik: Republika Srpska ima sve elemente državnosti

23.04.2019 - 09:24
Politika

"Svih ovih godina u teškim uslovima osporavanja, uz oslabljenu Srbiju koja je imala ozbiljne unutrašnje probleme, uspjeli smo da očuvamo ono što je suština, obilježje za svaku državu - teritorija, narod koji to hoće i funkcionalnu vlast koju narod hoće", kaže Milorad Dodik.

"Republika Srpska im sve elemente države, poštuje međunarodno pravo, faktor je mira i stabilnosti u regionu, nema aspiracije prema bilo kome. Ono što je nosilo sve ovo vrijeme jeste uvjerenje svakog čovjeka da je normalno i prirodno i da će se to jednog dana desiti, a to je savez i sve veće približavanje Srbiji po svim elementima i to se upravo danas dešava",kaže je Dodik.

Dodik je kazao da "Bosna i Hercegovina ima ozbiljne probleme svog identiteta"i da je još snažno prisustvo međunarodne zajednice, kao i da ona egzistira isključivo zbog aktivizma stranaca i visokog predstavnika.

"Visoki predstavnik je nametnutim mjerama napravio neodrživu BiH, sa stanovišta volje ljudi da u njoj žive, sa stanovišta sistema, funkcionalnosti, odnosa u regionu", kaže Dodik.

Kada je riječ o forimranju vlasti na nivou BiH, Dodik je napomenuo da Savjet ministara nije još formiran jer "Bošnjaci žele da tamo što duže zadrže servilne Srbe i iskoriste ih za djelovanje protiv Republike Srpske".

"Zato je BiH u zastoju, ruši je bošnjačka nespremnost da implementira izborne rezultate", zaključio je Dodik.

Izvor: 
BNN.BA/Happy