Dodik: RS preko noći može uspostaviti kontrolu nad granicama

Dogovoreni haos: Dodikov odgovor na SDA-ovu inicijativu

Dodik: RS preko noći može uspostaviti kontrolu nad granicama

23.01.2019 - 21:28
Politika

"SDA je pokrenuo inicijativu, ali nisam glup. Hoćete da kažete da ih pustim na miru pa jadikujem? Nemamo povjerenje u Ustavni sud koji će uvijek donijeti odluku protiv RS. Ako SDA to želi da uradi, ja ću se zalagati za rigorozne mjere zaštite RS. Mi imamo sve napisane zakone da tokom noći uspostavimo kontrolu nad granicama. Samo trebamo zakazati Parlament i mi to možemo donijeti". - izjavio je za N1 predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Nakon najavljene SDa-ove inicijative ka Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, o ukidanju imena Republika Srpska, koje je upravo SDA priznala u Dejtonu, reakcija Milorada Dodika je stigla vrlo brzo. Sve izgleda kao dogovoreni, režirani haos iz kojeg će, uskoro, vjerovatno izaći i već dogovoreno rješenje. Dodik o svemu, za N1, kaže:

"Ako SDA to želi da uradi, ja ću se zalagati za rigorozne mjere zaštite RS. Mi imamo sve napisane zakone da tokom noći uspostavimo kontrolu nad granicama. Samo trebamo zakazati Parlament i mi to možemo donijeti", kazao je Dodik povodom najavljene apelacije SDA prema Ustavnom sudu u vezi sa imenom RS.

"Pozivam predstavnike Bošnjaka i Hrvata na jedan historijski dogovor. Imamo dobar osnov koji se zove Dejtonski mirovni sporazum. Danas su svi jednako nezadovoljni, Srbi, Bošnjaci, Hrvati čak i nezadovoljna međunarodna zajednica", kazao je Dodik.

Izvor: 
BNN.BA/N1