Dodik: Srbi su poniženi zbog izručenja Orića

Predsjednik RS o slučaju Orić

Dodik: Srbi su poniženi zbog izručenja Orića

26.06.2015 - 09:05
Politika

Odluka pravosudnih organa Švajcarske da Nasera Orića izruče Bosni i Hercegovini predstavlja još jedno poniženje prije svega srpskih žrtava i aroganciju zajedničkih institucija u Bosni, a prije svega suda i Tužilaštva BiH, izjavio je sinoć predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Sud i Tužilaštvo BiH, kako je rekao, osnovani su vanustavno i nametnuti su od strane međunarodne zajednice, prenosi Tanjug. 

''Takvo Tužilaštvo brani zločince nad Srbima, a pokušava da procesuira svakog građanina Republike Srpske samo za učešće u vojsci RS'', rekao je Dodik. Prema njegovim riječima, slučaj Orića je još jedan dokaz ''kao što je bilo sa (Ejupom) Ganićem i (Jovanom) Divljakom da Tužilaštvo zloupotrebljava procedure''.

''Ovim zahtjevom omogućili su da Orić bude izručen BiH, a nakon toga slijedi ekspresno oslobađajuća presuda'', rekao je Dodik novinarima u ''Madlenijanumu'' gde se održavala tribina "Aktuelne političke teme", na kojoj je bio počasni gost.On je istaknuo da je Orić nesumnjivo zločinac i da je bio dio međunarodnog koncepta gde su Srbi krivi za sve i svašta, a on ni za djela koje je sam počinio.

Dodik je ocijenio i da je vrlo loše ponašanje srpskih predstavnika u institucijama BiH jer, kako kaže, nismo čuli od njih ništa protiv kada je Zvizdić govorio da BiH iz sve snage treba da pomogne da Orić bude vraćen u Bosnu.

''Ako je on predsjedavajući ne može da govori bez saglasnosti srpskih predstavnika. A ako te saglasnosti nije bilo treba tražiti odgovornost, a ako je bilo onda treba da se kaže da su srpski predstavnici to podržali. Krajnji je trenutak da se to raščisti'', smatra Dodik.

On je podsjetio da je Tužilaštvo u Bijeljini još 2009. godine u istrazi prikupilo dovoljno dokaza o učešću Orića u ratnom zločinu, ali da je tada Tužilaštvo BiH izuzelo taj predmet i da se do danas ništa nije pokrenulo.

''To govori o apsurdnosti BiH u kojoj Srbi ne mogu da dođu do pravde za svoje žrtve, a kojima pokušava da se nametne kolektivna odgovornost'', rekao je Dodik.On je ponovio da će naredne sedmice predložiti parlamentu raspravu o tome da li takav sud i Tužilaštvo trebaju na nivou BiH.

Izvor: 
Fena