Dodik: Treba prihvatiti realnost, ni unitarna BiH, ni separatizam

Predsjedavajući Predsjedništva BiH za Glas Amerike

Dodik: Treba prihvatiti realnost, ni unitarna BiH, ni separatizam

08.02.2019 - 10:49
Politika

Ne treba zaustavljati nikoga i treba odustati od svih priča i o unitarizaciji i o separaciji. Sasvim je prirodno da bude prihvaćena realnost i da na bazi toga pokušamo nešto napraviti. Da li će se to dogoditi, ne znam, izjavio je Dodik "Glas Amerike".

Milorad Dodik

Prema Dodikovim riječima, entitetu Republika Srpska bi bilo korisno da bude izgrađen auto-put od Sarajeva do Doboja. Dodik je pozvao sve u Bosni i Hercegovini da definišu šta je to čime će se baviti narednih pet godina.

"Hajde da kažemo da je to auto-put od Zenice do Doboja, odnosno dalje prema Savi, da su to dvije-tri hidroelektrane i da prestanemo da lomimo koplja na priči o Ustavu i nadležnostima, odemo na Bliski istok, u Rusiju, Kinu ili negdje na Zapad i pokušamo naći novac da to uradimo. Ali, ne dolazimo u poziciju za to, nama treba Savjet ministara da to radi", istakao je Dodik.

Dodik je kazao da je za dobrobit svih u BiH da se što prije dođe do statusa kandidata za članstvo u EU.

"To je vrijeme kada bi moralo biti urađeno ovo o čemu govorim, jer status kandidata i otvaranje poglavlja traži mnoge teške političke odluke u BiH. Moramo da povedemo dijalog u BiH o tome šta je to što nas čeka u tom pogledu. Status kandidata nam daje novu dinamiku i od nas zavisi kako će to izgledati", tvrdi je Dodik.

"Mi možemo da ispunimo tehničke uslove, ali je pitanje kako ćemo doći do tog povjerenja. Ključno pitanje je transfer problema. Evropa će nas prihvatiti ako shvati da mi unutrašnji problem koji imamo nećemo transferisati njima. Ne mogu da govorim o tome kada će doći to vrijeme", zaključuje Dodik.

Izvor: 
BNN.ba / Glas Amerike