Dodik tvrdi da BiH iduće godine dobija kandidatski status za EU

Brisel

Dodik tvrdi da BiH iduće godine dobija kandidatski status za EU

30.09.2020 - 17:54
Politika

Član Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je u Briselu da je zadovoljan obećanjem zvaničnika Evropske unije da će BiH sljedeće godine najvjerovatnije dobiti kandidatski status.

Nakon sastanka članova Predsjedništva sa predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varheljem i potpredsjednikom Evropske komisije zaduženim za spoljne poslove Žozefom Boreljom Dodik je rekao da je ohrabren i prijedlogom novog pristupa rješavanju migrantske krize i ekonomskom podrškom za infrastrukturne projekte.

"Paket ekonomske podrške, koji se usaglašava i trebao bi vode biti usvojen sljedeći utorak, podrazumijeva izgradnju komunikacija, auto-puteva, željeznica, plinovoda između glavnih gradova zemalja zapadnog Balkana. Biće određeni i koridori, pa ćemo i mi uskoro početi da pripremamo dfokumentaciju za te projekte. Utvrđeno ih je 18 za cijeli Zzpadni Balkan", naveo je Dodik, prenosi RTRS.

Govoreći o mini Šengenu, Dodik je istakao da je to priprema regiona za EU i da je taj projekat veoma važan.

"EU je rekla da će ga podržati i da će na samitu 10. novembra taj mini Šengen biti tema. Mi ćemo se 9. novembra sastati sa još nekim ljudima. Svi naši sagovornici znaju da je BiH složena država", rekao je Dodik.

Izvor: 
BNN.BA/Nezavisne.com