Dodik tvrdi da nema ništa od ANP-a, Komšić da nema ništa od mandatara

Vlast postoji, ali nije u Dodikovim i Komšićevim rukama

Dodik tvrdi da nema ništa od ANP-a, Komšić da nema ništa od mandatara

13.08.2019 - 17:09
Politika

"BiH neće predati Briselu ANP, nigdje ne piše da hoće, u sporazumu ne piše ništa. Svako tumači kako hoće, ali Vuk Karadžić je rekao "čitajte kako piše, razumijte kako je napisano" - izjavio je u intervjuu za Avaz, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Nije proteklo puno vremena uzvratio je drugi član Predsjedništva BiH, Željko Komšić koji je za Radio Sarajevo kazao: "Što se mene tiče, ANP i mandatar su jedno pitanje". 
Upitan da li to znači da neće biti imenovanja mandatara ako Predsjedništvo BiH ne usvoji ANP, predsedavajući Predsedništva je odgovorio da je što se njega tiče tako. 

Dodik je precizan i jasan. Komšić također, Treći član Predsjedništva BiH, SDA-ovac Šefik Džaferović ima isti kao i Komšićev stav u vezi pitanja ANP/mandatar. Situacije je, dakle, za sada jasna: Vijeća ministara BiH, novog dakako, neće biti ako Dodik ne pristane na slanje ANP-a ili, barem, priustanak na "slučajno preglasavanje" unutar Predsjedništva BiH.

U tom slučaju Vijeće ministara i Vlada Federacije BIH ostale bi u istom sastavu čiji bi najveći gubitnici bili upravo Dodik i Komšić čije stranke jesu dio vladajuće koalicije ali još uvijek nisu zauzeli stolice u entitetskoj i državnoj vladi. 

Vlast u BiH konstituira se odozdo prema dole, ali za sada traju rekonstrukcije samo na kantonalnim nivoima dok su državna i federalna vlada i dalje nepromijenjene. Dodikov tvrdi stav, kao i zahtijev Dragana Čovića i HDZ-a za izmjenom Izbornog zakona BiH mogli bi odvesti BiH u čitavih godinu i po dana bez nove vlasti.

Izvor: 
BNN.BA