Dodik u Briselu: Fali 20 odgovora na pitanja iz Upitnika EK

Prolazna ocjena neće zavisi od potpunosti odgovora već, vjerovatno, od pretenzija EU

Dodik u Briselu: Fali 20 odgovora na pitanja iz Upitnika EK

04.03.2019 - 08:42
Politika

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas će u Briselu predati odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Europske komisije. Na više od 20 pitanja, koja se tiču uglavnom obrazovanja, Bosna i Hercegovina nije dala odgovor. Nepotpuni odgovori sigurno će imati svoje posljedice u Briselu ali sve to zavisi od ciljeva Europske unije shodno čemu će i naša država biti "ocijenjena". Strategijska igra prema cijelog regiji, ali i Bosni i Hercegovini, odavno traje te u tom svjetlu možemo posmatrati i put naše zemlje ka Uniji. 

Milorad Dodik

Ipak, (ne)ozbiljnost jedne države, čije institucije sebi dopuštaju da pred Europsku komisiju idu sa "krezavim odgovorima", dovoljno govori o stanju naših institucija ali još više stanju onih koji se "liderski" zaklinju u "put BiH ka EU" dok, u suštini, nisu u stanju ni da popune upitnik koji EK tek treba da se analizira. 

Na samom početku puta BiH nema sve odgovore jer ih nisu usaglasili na "Mehanizmu koordinacije", onom istom mehanizmu koji je prije nekoliko godina usvojen, "snagom SDA", kada je BiH doživjela još jedan vid cementiranja unutrašnje podjele i kada je država postala zarobljenik etničkih kantona.

Na dodatna pitanja iz Upitnika EU iz tela Mehanizma koordinacije BiH su za 22 pitanja i jednom potpitanju usuglasila odgovor koji glasi: "Nismo u mogućnosti u ovom trenutku da dostavimo odgovor na ovo pitanje zbog nedostatka sveobuhvatnih informacija".

Prema podacima Inicijative za monitoring europskih integracija BiH, koja okuplja više od 40 organizacija civilnog društva, među neodgovorenim pitanjima nalaze se i ona u kome se traži objašnjenje zbog čega nije izvršeno 13 odluka Ustavnog suda BiH. Također, BiH nije znala ni da odgovori na pitanja iz Regionalne politike kao i pitanja obrazovanja (Poglavlja 22. i 26.). 

Simbolički zanimljivo je da će nepotpune odgovore na ova pitanja, ali i ispred BiH, predati upravo Milorad Dodik koji je, jednim dijelom, kriv za neke nepotpune odgovore, drugim dijelom za nedostatak odgovora iz domena regionalne politike. Naravno, Dodik je svoje djelovanje mogao provoditi samo ako je imao, a jeste, naabačene političke lopte iz domena nacionalizma iz čega su i Dodik i njegovi bivši i budući partneri na državnom nivou vlasti, uvijek izvlačili profit.

Europska komisija će, nakon što pregleda odgovore, BiH poslati dodatna pitanja, pojašnjenja i zahtijeve. Svakako radi se o jednom dugoročnom putu na kojem će BiH ići sporije od drugih jer Mehanizam koordinacije, komplikovani naziv još komplikovanijeg sistema, neće lako pristati da se odreknu lokalnih atara za rad "neke tamo EU".

Dok god mogu, oni će članstvo BiH u EU činiti dalekim jer samo tako se njihova vlast i nepoštovanje zakona, kontrola medija, plicije i sudstva, može nastaviti u nedogled. A tome teže vladari BiH, a ne EU, ma kako javno govorili.

Izvor: 
BNN.ba