Dodik-Vučić: Republika Srpska, Kosovo, Srbija, srpski gradovi...

Ista priča, isti i akteri

Dodik-Vučić: Republika Srpska, Kosovo, Srbija, srpski gradovi...

23.07.2020 - 19:00
Politika

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, izjavio je da će predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću napisati stav Republike Srpske o tome da je “nemoguće razgovarati o eventualnom odvajanju Kosova ili nekom posebnom statusu, a da se u tome ne razgovara i o nekom posebnom statusu Republike Srpske.”

Dodik je, nakon razgovora sa Vučićem koji boravi u poseti Banjaluci, naveo da je Kosovo za Srbiju pitanje broj jedan. Ali, kako je rekao, ‘prvo pitanje Srbije u nacionalnom smislu trebala bi da bude Republika Srpska’.

“I zato vidimo da u tom planu može da se poveže ta vrsta našeg interesa. Smatramo da Kosovo ne može da bude priznata međunarodna država na način kako to neke zemlje u svijetu prihvataju, a ako idemo s pozicije ovih koji to prihvataju, onda naravno i Republika Srpska trebalo bi da ima isti tretman”, izjavio je Dodik.

Sa istog mjesta Vučić je poručio kako je Dejtonski sporazum “sveto pismo” a da je Srbija garant provođenja tog sporazuma. Dejtonski sporazum, kojim je 1995. okončan rat u BiH, tu državu konstruisao je kao zemlju sastavljenu od dva entiteta, Federacije BiH i RS.

“Voljeli bismo da stvari ostanu u okvirima Dejtonskog sporazuma onako kako sam, čini mi se razumeo predsednika Dodika. Za sve druge ideje koje je danas predsjednik Dodik iznosio sa svojim saradnicima naša obaveza je da čujemo, saslušamo i želimo da vidimo nešto i u pisanom obliku,” rekao je Vučić.

"Smatram da, ukoliko svijet insistira na pregovorima oko Kosova, da predsjednik Vučić može i treba da zna, a i drugi koji s njim razgovaraju, da je Republika Srpska tu i da smatra da ima ista prava. Ako Kosovo ostaje u Srbiji i RS ostaje u Bosni i Hercegovini," još je dodao Dodik.

Nakon što se susreo sa Dodikom i predsjednicom Vlade RS Željkom Cvijanović, na zajedničkoj konferenciji za novinare, Vučić je iznio da je delegacija Srbije predložila izgradnju aerodroma u Hercegovini.

“Razgovarali smo o zainteresovanosti Republike Srbije da počne razgovore sa Vladom RS, da vidimo po kom modelu, koncesionom ili nekom drugom na 30 – 35 godina. Da Srbija izgradi aerodrom u Hercegovini, između Bileće, Trebinja i Gacka i upravlja njime," izjavio je Vučić.

Govoreći o zainteresovanosti Srbije za izgradnju aerodroma u Hercegovini, Vučić je, pored ostalog, rekao: “Mnogo je vremena potrebno do Trebinja koji je svakako jedan od najljepših srpskih gradova.”

On je dodao kako je Srbija spremna da sa 100 miliona eura podrži izgradnju autoputa od granice Srbije do Bijeljine od 17 kilometara, što ukupno košta oko 140 miliona eura. Inače, delegacija Srbije sa Vučićem na čelu stigla je u četvrtak, 23. jula, u Banjaluku, kako bi uručili 15 sanitetskih vozila, kao donaciju zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj. Dodik je takođe naglasio kako je pored infrastrukturnih projekata, dogovoreno da se u nekoliko narednih mjeseci govori i o Izmjeni zakona zaštite ćirilice i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

“To je prirodno i naše suvereno pravo, da zaštititimo svoje pismo”, poručio je.

Izvor: 
BNN.BA/RSE