Dodiku će prije ili poslije, trebati policija, u FBiH se može i smanjiti - niko se ne buni

Rezervni sastavi i aktivna nemoć

Dodiku će prije ili poslije, trebati policija, u FBiH se može i smanjiti - niko se ne buni

23.04.2019 - 17:19
Politika

Vlast Milorada Dodika usvojila je Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima entiteta RS. Trebalo bi, nakon ovog, da uslijedi potez formiranja rezervnog sastava policije za koju Dodik, ako ćemo iskreno, nema para. Trenutne obaveze manjeg bh.entiteta, kao i privredni problemi, su takve prirode da Dodik nema finansijsku snagu da popuni ni aktivni sastav policije. Ali je, sigurno je, dobar taktičar političke igre u BiH. To je igra na koju se gotovo uvijek "pecaju" igrači iz FBiH, drugog bh.entiteta. Tako je BiH svedena na "rat" etniteta u kojem se snaga države potpuno gubi. Dodik je, ponovo postigao svoj cilj. Komisija za sigurnost FBiH je za to vrijeme upitila pismo OHR-u od kojeg traži da poduzme mjere. Šteta papira...

Prošlo je šest mjeseci od Općih izbora u BiH. Rezultati nastali na brutalnoj krađi još uvijek nisu implementirani jer se oni koji su uzeli najviše vlasti ne mogu dogovoriti oko njene preraspodjele. Brojanje glasova i upisivanje u svoj "tor" koliko je potrebno je kud i kamo lakši posao od procesa koji potom slijedi: pregovori.

Da li će BiH biti dio NATO-a ili ne, ko će sjediti u Vijeću ministara BiH, kome će pripasti koje mjesto, šta su prioriteti BiH i da li će koalicija na državnom nivou biti programska ili samo matematička - pitanja su na koja niko nema ozbiljan i sistematičan razgovor.

Kako je šest mjeseci bez nove vlasti prilično dug period, a "smiješi" se da bude još, barem, šest mjeseci, vlasnici vlasti sjetili su se da, u međuvremenu, zabave svoje glasače prezentujući im demokratsku ideju o još više policije u oba bh.entiteta.

Miloradu Dodiku će, prije ili kasnije, trebati i aktivni i rezervni sastav policije da ga spasi od sopstvenog naroda kojeg vodi u izolaciju dok u FBiH i vogo policije što ima je previše - građani fBiH su prezadovoljni ovakvim stanjem pa za proteste i bunt ne znaju. 

Današnji odgovor koji je Dodiku stigao iz tzv. Komisije za sigurnost FBiH, ne iziskuje ozbiljniju analizu. Pozivanje OHR-a, poziv da se popuni aktivni sastav policije u FBiH i slične poruke nemaju nikakvog dodira sa ozbiljnom politikom niti mjerama - to je puka potreba da se medijima da komad mesa kako bi, uz Dodikov "model" rezervista, imali, eto, i federalnu priču.

Međutim, ne treba zaboraviti da je Dodik od Laktaškog klovna, u politici i biznisu, izrastao u najjačeg bh.političara u čijim je rukama, trenutno, najviše vlasti.

Dodik je ojačao poziciju entiteta RS u političkom, finansijskom i međunarodnom smislu, uspio se suprostaviti državnim organima, usporiti sve reforme, blokirati NATO, izvesti pilot referendum i, ako je rekao da će formiati rezervni sastav policije, on će to i učiniti.

Istovremeno Dodik je svjestan nezainteresovanosti međunarodne zajednice, u kojoj je i Dodik ojačao svoje pozicije pa više nije tako slab. Nadalje, Dodik zna za tešku razjedinjenost Bošnjaka po kojoj jedan Bošnjak čeka nesreću drugog, pa i u tom smislu Dodik zna da nema koga da se boji u Sarajevu.

Na kraju, Dodika sigurno neće uplašiti "zasjedanje Komisije za sigurnost FBiH".  To samo može biti vijest za potkusurivanje na socijalnim mrežama na kojima, redovno, sjede ljudi koji putem online mreža saznaju da je neki rat i počeo i završio. Ipak ostaje otužna činjenica da se Dodiku u svemu što radi, od referenduma do rezervne policije, džava nema snage suprostaviti već mu odgovara drugi bh.entitet - to je poraz države ma ko u pobjedio u priči sa rezervistima. 

Izvor: 
BNN.BA