Dogovor Saveza samostalnih sindikata BiH i Vlade Kantona Sarajevo

Najavljeno potpisivanje Protokola o međusobnoj saradnji

Dogovor Saveza samostalnih sindikata BiH i Vlade Kantona Sarajevo

02.06.2015 - 15:41
BiH

Predstavnici Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH koje je predvodio predsjednik Franjo Rener i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavili su danas potpisivanje Protokola o međusobnoj saradnji kojim će se ubuduće u partnerskom dijalogu zajednički pokušati iznaći najbolja rješenja aktuelnih ekonomsko-socijalnih problema u KS-u.

- S obzirom na to da je za našu zemlju jučer stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji iz kojeg će proizići čitav set vrlo bitnih promjena pomenuti dijalog i zajednički rad bit će nam itetako neophodan - kazao je predsjednik Rener.

Obrazložio je da je buduća aktivna saradnja značajna i zbog toga što će biti potrebno riješiti nagomilane probleme u komunalnim preduzećima te pokušati osigurati bar dio sredstva za izmirenje izvšnih sudskih presuda po tužbama podnešenim protiv KS-a.

Najavljeno je i pokretanje procedura za izmjenu i dopunu kolektivnih ugovora koji se primjenjuju u oblasti obrazovanja u KS-u kao i pregovori sa sindikatima tim povodom.

Premijer Konaković je rekao da su uposlenici i sindikati potpuno realni i svjesni svih problema i budžetskog deficita u KS-u te da su njihovi zahtjevi u skladu s tim veoma realni. 

- I ova Vlada se od početka svog djelovanja odrekla svih privilegija potpuno svjesna stanja u kojem se KS nalazi te očekuje da zajedničkim radom sa sindikatima pronađe najbolja rješenja za izlazak iz ove situacije - naglasio je premijer Konaković i najavio razgovore te otvoren dijalog o pripremljenom rebalansu Budžeta za ovu godinu. 

Konaković je, također, iskazao zadovoljstvo što predstavnici sindikata i vlasti imaju jedinstven stav o inicijativi nekih kantona da se izmijeni aktuelni princip raspodjele javnih prihoda na nivou Federacije BiH.

Izvor: 
Fena