Dok BiH nema izbore u Mostaru, Hrvatska ih je održala za EU parlament

Izbori u Mostaru se, ipak, održavaju

Dok BiH nema izbore u Mostaru, Hrvatska ih je održala za EU parlament

27.05.2019 - 08:42
Politika

Jučer su održani izbori u bosanskohercegovačkom gradu Mostaru. Naravno, nije riječ o lokalnim izborima u ovom gradu, kojih tamo nema već više od jedne decenije, već se glasalo za predstavnike Hrvatske u EU parlamentu. IZ samog tog čina jasno je koja država živi, diše i neometano funkcioniše u Mostaru a koja, sa druge strane, nema nikakav legitimitet vlasti. Legalitet, pak, izvlače i zakona jačega.

U Mostaru živi oko 44.000 državljana Hrvatske. Moglo bi se reći, ako je po državljanstvima, da je barem polovina Mosstara čisti "hrvatski grad" jer u njemu, redovni život, po pravilima iz Zagreba, funkckoniše.

Dok, recimo, više od jedne decenije nema izbora za gradsku vlast u Mostaru, odnosno grad je praktično kidnapovan i uzurpiran od strane jedne te iste vlasti, izbori za EU parlamentarce, koji će predstavljati Hrvatsku, redovno teku plastično pokazujući da Hrvatska funkcioniše u Bosni i Hercegovini ali da, istovremeno, Bosna i Hercegovina ne funkcioniše u sebi samoj.

Krivaca je, naravno, mnogo, kao i uvijek u bosanskohercegovačkoj zbilji u kojoj se krivica, redovno, prebacuje sa lijeve na desnu stranu političkog spektra, ali i Neretve. Međutim rješenja ni lijevo ni desno, niko ne vidi od isključivosti zahtijeva koji su, zapravo, negirali funkcionisanje života. 

Izbori za hrvatske EU parlamentarce, u sred Mostara, na najbolji način su odgovorili na pitanje koliko je živa Bosna i Hercegovina u Mostaru, da li je Mostar prepušten grad ili nije, izdat ili nije, ali i šta će s njim biti u budućnosti. 

Ustavno-pravno uređenje Bosne i Hercegovine dopušta da niži nivoi vlasti mogu blokirati one više nivoe i u tome, zapravo, se vidi tragedije Dejtonskog sporazuma, ali i raznih "mehanizama koordinacije" koji su funkcionisanje države svukli na nivo opština i kantona koje su, zapravo, države u državi i to svaki dan dokazuju. 

Jedina vijest koja iz Mostara dolazi, tu i tamo, prateći pobjede i tragedije u svijetu, jeste uporno bojenje Starog mosta u boje one države u kojoj se dogodilo nešto lijepo ili ružno. To je sve što se iz Mostara može poslati kao vijest. Sve drugo stoji, i nikoga nije briga, pa ni većinu mostaraca koji su zaboravili svoju prošlost.

 

Izvor: 
BNN.BA