Dok je za Sud BiH "bolestan", Ališpago uoči godišnjice zločina u Trusini, slavio dan svoje jedinice

Redakcija BNN-a u posjedu fotografija

Dok je za Sud BiH "bolestan", Ališpago uoči godišnjice zločina u Trusini, slavio dan svoje jedinice

19.04.2018 - 09:07
Politika

Sud Bosne i Hercegovine, kao plod određenog stepena korupcije na jednom od nivoa njegovih funkcionisanja, već godinama ne sudi Zulfikaru Ališpagi zv. "Zuka" za prikrivanje i nekažnjavanje ratnog zločina u selu Trusina. Svi Ališpagini potčinjeni odavno su osuđeni i na izdržavanju su kazne dok Ališpago, uz pomoć Fikreta Muslimovića i dijela SDA, uspijeva izbjeći suđenje i pakovati zločine cijeloj Armiji Republike BiH. Nema sumnje da iza takvog djelovanja Ališpage i Muslimovića stoji ideja KOS-a, odnosno SIS-a, o "zaraćenim stranama u BiH", jer je njihovo podvaljivanje zločina cijeloj Armiji RBiH, zapravo agresorski provrazredni cilj koji skupa sprovode Ališpago i Muslimović već desetak godina. Pružanjem podrške optuženom Ališpagi da izbjegava krivičnu odgovornost za ratne zločine u Grabovici i Trusini, SDA je pokazala da se zalaže za politiku nepravde, podržavanja onih koji su direktno počinili i prikrili zločine, kao i podržavanja onih koji su, da bi izvukli sopstvenu zločinačku kožu, bili u stanju prodati cijelu Armiju RBiH i državu. 

Iako je svojim svjedočenjima i spletkarenjima, sve svoje vojnike i potčinjene oficire poslao u zatvor radi ratnog zločina u Trusini, Zulfikar Ališpago zv. "Zuka" i dalje je na slobodi jer mu dio SDA, preko Fikreta Muslimovića iz kabineta Bakira Izetbegovića, direktno pomaže da svoje zločine podvaljuju drugima a da on, iako direktno nadređeni zločincima, i dalje uživa na slobodi.

Dok je za Sud Bosne i Hercegovine Ališpago godinama "bolestan" za to isto vrijeme građani Sarajeva viđaju ga ispred njegovog, milionski vrijednog, kafića/restorana preko puta hotela Europa, u epicentru Sarajeva, koji mu je mogla obezbijediti samo SDA kojoj je Ališpago od 1991.godine vrijerno služio poštujući njihove paralelizme u sistemu.

Pored toga Ališpago se može vidjeti i u sarajevskim tržnim centrima dok je, prije nekoliko dana, i to uoči godišnjice ratnog zločina u selu Trusina, Ališpago prisustvovao "proslavi" njegove jedinice čiji su pripadnici do danas osumnjičeni, osuđeni ili im se sudi za ratne zločine od Silosa, preko Igmana, pa sve do Trusine, Grabovice, Donje Jablanice, Muzeja Jablanica itd.

Na fotografiji Ališpago je nasmijan i, kako je mogao doći na proslavu jedinice,tako je mogao ići i na suđenje za zločine koje su pripadnici te jedinice počinili. Umjesto toga Ališpago uspijeva, očito koruptivnim putem o čemu se treba pozabaviti VSTV, "uvjeriti" Sud BiH da je "bolestan" dok, istovremeno, prisustvuje proslavama i druži se sa Fikretom Muslimovićem ali i Salkom Gušićem - Ališpaginim nadređenim u vrijeme izvršenja zločina u Trusini.

Sud Bosne i Hercegovine je na teškom ispitu - da li će dopustiti varanje pravde, pred očima hiljada građana ili će, pak, pokrenuti ne samo Ališpagino suđenje već i pokrenuti istragu ko mu je omogućio da trii godine izbjegava suđenje čime je agonija žrtava iz Trusine produžena jer, očito je, u BiH se više vodi računa o potencijalnim zločincima nego li o žrtvama.

Foto: Ališpago na proslavi dana svoje jedinice koja je održana uoči obilježavanja ratnog zločina za koji su pripadnici te jedinice osuđeni. Inače Ališpago godinama izbjegava suđenje potvrdama da je "bolestan", iako se stalno kreće Sarajevom, Jablanicom i Konjicem.

Izvor: 
BNN.BA