Dok su branili državu, borce Armije RBiH su Muslimović i Mujezinović optuživali da kradu

Iz knjige "Šta je tajna služba pisala o Bošnjacima"

Dok su branili državu, borce Armije RBiH su Muslimović i Mujezinović optuživali da kradu

14.09.2018 - 09:11
Politika

Redakcija BNN-a nastavlja sa feljtonom knjige pukovnika Mustafe Čandića, "Šta je tajna služba pisala o Bošnjacima". Nakon najave knjige, zatim prvog dijela, iz uvodnika ove knjige, slijedi feljtoniziranje njenog sadržaja koji će, iz jednog u sljedeći nastavak, biti sve zanimljiviji i šokantniji za naše čitaoce ali i sve one kojima je naša država na srcu.

Kao što je poznato i jasno, barem iz djelovanja agresorskih tajnih službi na prostoru Republike Bosne i Hercegovine, vojna i državna bezbjednost bilo koje zemlje trebala bi  se baviti samo najozbiljnijim špijunskim i obavještajnim operacijama, prvenstveno usmjernim prema državnom neprijatelju iznutra i izvana.

Ako uzmemo u obzir da je KOS u Republici Bosni i Hercegovini izveo pokušaj državnog udara, zatim infiltrirao u vrh naše države (Predsjedništvo i Vladu RBiH) svoje kadrove, potom na čelo službe vojne i državne bezbjednosti instalirao svoje kadrove, onda lako zaključujemo da je agresorska tajna služba radila najteže ofanzivne špijunske operacije prema Republici Bosni i Hercegovini.

Za to isto vrijeme "naši" obavještajci ili "naši" šefovi državne i vojne bezbjednosti nisu radili svoj osnovni zadatak: zaštitili najvitalnije organe naše države od špijunskog prodora, odnosno identifikovali i izvršili lišavanje slobode nsioce pete kolone u našoj državi. Zašto to nisu uradili? Odgovor bi mogao proizaći iz knjige  nekadašnjeg vrhunskog oficira KOS-a, pukovnika Mustafe Čandića "Šta je tajna služba pisala o Bošnjacima" iz koje je jasno da su zapravo "naši" šefovi tajnih službi, bili agresorski špijuni koji su najdirektnije i najintimnije bili vezani za Beograd i radili za njihov interes.

"Poslovi" koje su obavljali Fikret Muslimović, Nedžad Ugljen, Enver Mujezinović, Jusuf Jašarević, Bakir Alispahić i mnogi drugi, svodio se na uništavanje naše odbrane, unošenje međusobnih sukoba i sumnji te stvaranje tenzija među vodećim ličnostima odbrane naše države.  Zatim su se navili plasiranjem sistematičnih i brojnih neistina koje su, uz državni pečat, pisane bez ikakve provjere i, nakon odrađene agresorske špijunske kombinacije, završavali u smeću ali su, itekako, nanijeli štetu.

Baš kao što su nekada napadali branioce Republike BiH, ova ekipa srpskih agenata danas su "svjedoci" protiv oficira i generala Armije RBiH gdje "svjedoče" da su njihove laži zapravo "istine" koje, pogađate, idu u korist agresorskoj teoriji građanskog rata, teoriji "o tri zaraćene strane" ili onoj završnoj "da smo svi podjednako činili zločine".

Uz identičan uvod, redakcija BNN-a će u desetak nastava iznositi špoijunske zabilješke koje su agresorski obavještajci, ubačeni u naše bezbjedonosne strukture, pisali protiv doslovno svih struktura i ličnosti naše države nazivajući ih lopovima, kriminalcima,  prebacujući im zlločine, vansistemsko djelovanje te unoseći među njih sumnje i usukobe, i time slabeći našu odbranu. Šta se, zapravo, događalo?

PRIPADNICI ARMIJE RBIH, NA TRGU PERE KOSORIĆA, KRADU

Dvojica pouzdanih građana iznose svoja zapažanja o lošem stanju odbrane na području Trga Pere Kosorića i naselju Hrasno u cjelini. Naime, u toku noći na Trgu Pere Kosorića se nalazi u ulozi stražara samo 5 pripadnika OS RBiH, i to tako što samo jedan od njih obavlja dužnost stražara a ostali spavaju pod tretmanom da su u “spremnosti.” Ovakvo stanje je nastalo od prije tri dana, kada je sa ovog područja povučena milicija. Upozorava se da je ovakvim sistemom obezbjeđenja narušena sigurnost ovog naselja te da podaci o ovome mogu postati poznati agresoru na osnovu čega bi se sigurno izvela akcija zauzimanja Trga Pere Kosorića.

U vezi s tim, ističe se da na području Hrasnog - ulica Obala 27. jula, djeluje tzv. “interventna grupa” sa oko 20 pripadnika, dobro naoružana i opremljena. Grupa koristi veći broj motornih vozila, neće u borbu, a osnovni sadržaj organizovanja im je pljačka po stanovima građana. U posljednje vrijeme ova grupa se angažuje na uzurpiranju stanova, tako što dovode “svoje ljude” kojima daju stanove, upadaju u iste lomeći vrata, uz napomenu da su isti ti stanovi prethodno opljačkani.

Zapaženo je da “mnogi” pripadnici OS RBiH napuštaju svoje jdinice zbog toga što se ne slažu sa ponašanjem pripadnika OS koji pljačkaju. Osnovni uzročnici ovakvog stanja su braća GORAN i VEDRAN koji predvode ovu grupu.

Sarajevo 13.07.1992.

Fikret Muslimović

 

PRIPADNICI TO RBIH I REZERVNE MILICIJE ZLOSTAVLJAJU I PLJAČKAJU GRAĐANE, ZLATO, NOVAC I AUTA

Želimo ukazati da državni organi BiH, koji imaju ovlašćenja za preduzimanje represivnih mjera prema građanima, nisu organizovani tako da se nad njima može uspostaviti potrebna kontrola, pa je došlo do toga da neke policijske i parapolicijske institucije i grupe prosto terorišu narod što građanima teže pada od terora koji potiče od fašističko četničkih snaga.

Naime, pojedinci i grupe u TO R BiH, posebno grupe sa obilježjima vojne policije TO, te pripadnici rezervne milicije, na razne načine zlostavljaju građane, otimaju i pljačkaju njihovu imovinu, posebno novac, zlatni nakit, motorona vozila i drugu vrijednu tehničku robu.

Činjenice koje ozbiljno upozoravaju da se značajni policijski i parapolicijski sastavi otrgnuli od bilo kakve kontrole, predstavljaju jedan od glavnih izbora opasnosti za mobilnost stanovništva u borbi protiv agresora, što se posebno odnosi na mobilnost stanovništva srpske nacionalnosti koje ovakve postupke policije može doživljavati kao smišljenu antisrpsku kampanju.

Datum, 17.07.1992. godine

Enver Mujezinović

 

PRIPADNICI ARMIJE RBIH KRADU HRANU OD UNPROFORA

U posljednje vrijeme registrovano je više kriminalnih radnji u jedinicama Oružanih snaga RBiH, čiji su počinioci uglavnom pripadnici jedinica u kojima su izvršene takve radnje. Najčešći predmeti krađa su automobili, razni artikli hrane, oružje, municija i druga roba koja se u sadašnjim prilikama može lako i brzo preprodavati. Ovakve pojave prisutne su još od samog početka rata, a registrovane su u skoro svim našim jedinicama na području Sarajeva.

Drastičan primjer kriminalnih radnji je krađa službenog vozila („golf“ OS – 0096) ispred ulaska u kasarnu „Maršal Tito,“ početkom ovog mjeseca, koje je koristio komandant kasarne. U vozilu se nalazila veća količina municije, minsko eksplozivnih sredstava (25 mina, 4 bombe, 600 metaka) i torba sa povjerljivim dokumentima[. Negdje u isto vrijeme, u blizini ove kasarne otuđeno je teretno vozilo („zastava“ OS-037), koje je koristio Regionalni štab OS Sarajevo.

Krađa prehrambenih artikala i krađa cigareta prisutna je čak i iz magacina većih jedinica, na taj način što se raznim knjigovodstvenim mahinacijama prikrivaju znatne količine ove vrste roba a počinioci su stariješine jedinica zadužene za ove poslove. Takav kriminal je već više vremena prisutan u Prvoj podrinjskoj brigadi čiji su izvršioci načelnik Intendantske službe i pomoćnik komandanta za pozadinu, koji  je nedavno čak i prijetio da će preko svojih vazala u Predsjedništvu Republike smijeniti načelinka Tehničke službe Glavnog štaba OS, ukoliko mu ne obezbijedi određene količine goriva i naoružanja. U ove mahinacije uključeni su još neki pripadnici brigade koji imaju druga zaduženja u magacinu. Pored toga, u ovoj brigadi registrovane su krađe građevinskog materijala, (20 rolni ljepenke), kao i mahinacije oko plaćanja usluga za šivenje uniformi.

Oko 20 boraca Zaštitne čete Regionalnog štaba OS–Sarajevo, početkom ovog mjeseca, provalilo je u magacin hrane Egipatskog bataljona iz sastava UNPROFOR-a, koji je smješten u kasarni „Jusuf Džonlić“, i otuđili dva kombija rezervnih prehrambenih artikala. Mada su počinioci identifikovani, a roba je vraćena, ovaj slučaj može imati negativne posljedice po našu saradnju sa UNPRFOR-om.

Navedene kriminalne radnje i druge uočene nepravilnosti u jednicama Oružanih snaga RBiH imaju višestruke posljedice, prije svega na moral boraca i ukupno raspoloženje jedinice, kao i ugled boraca. Posebno se negativno odražavaju oni slučajevi kriminala gdje se ne poduzimaju blagovremene, odnosno, odgovarajuće mjere, ili se pak raznim zataškavanjem ne poduzimaju nikakve mjere. Nerijetko su ove krađe i mahinacije izazvale opšte nezadovoljstvo među borcima, što, prema našim ocjenama, može podići i veći revolt sa veoma teškim posljedicama.

Sarajevo 24.09.92.

Fikret Muslimović

 

POLICAJAC PRODAJE KUTIJU CIGARETA ZA 7 METAKA

Prema nepotpunim saznajima naše operative, posljednjih dana se na prvoj liniji pored Mašinskog fakulteta pojavljuje jedno lice u maskirnoj uniformi i sa policijskom akreditacijom koje prodaje paklicu cigareta za 7 metaka bilo kog kalibra.

Po kazivanju izvora radi se o mlađem čovjeku, hrvatske nacionalnosti, vjerovatno, pripadniku neke od „specijalnih jedinica“.  Operativci službe bezbjednosti preduzimaju mjere na njegovoj identifikaciji.

Sarajevo, 02.10.92. god.

Fikret Muslimović

 

Izvor: 
BNN.BA