Dok su Francuska i Belgija pod protestima radi goriva i plata, u BiH zadovoljni sa neimaštinom

Naviknuti na nizak, ne bore se sa bolji standard života

Dok su Francuska i Belgija pod protestima radi goriva i plata, u BiH zadovoljni sa neimaštinom

11.12.2018 - 07:59
Politika

Francuska i Belgija su snažne države, potpuno uređene u ustavnom, zakonskom, ekonomskom i društvenom smislu. To su zemlje u koje bi, ovoga trenutka, 90% stanovnika Bosne i Hercegovine pristalo da odseli i živi u njima. Zbog povećanja cijene goriva, koje je dovelo do poskupljenja ostalih životnih troškova, građani Francuske odlučili su se na proteste širom zemlje, a koji su kulminirali u Parizu. Zbog velikih životnih troškova, građani Belgije pridružili su se ovom protestu. Bilans je sljedeći: na hiljade uhapšenih demonstranata u obje države, povučena odluka francuske vlade o povećanju cijene goriva i, uz to, obećanje da će biti povećane minimalne plate. Borba je vrijedila. Posmatrajući borbu Francuza i Belgijanaca, nemtnulo se razmišlljanje zašto građani Bosne i Hercegovine, pa i Sarajeva, ne žele da protestuju iako imaju među najlošijim životnim standardima u Europi.

Promjene u cijelom svijetu, pa tako i Bosni i Hercegovini, nastaju pod pritiskom onih koji smatraju da su zakinuti, obespravljeni ili prevareni od strane vladajućih stranaka.

Francuska, odnosno Pariz, imaju autoputeve, odličan standard života, Muzej Louvre, Ajfelov toranj, nuklerna su, naučna, sportska i privredna svjetska sila pa, ipak, građani ove države nalaze razloga da, zbog povećanja cijene goriva, protestuju i prisile predsjednika Emanuela Makrona i njegovu vladu da povuku odluku o povećanju cijene goriva.

Nakon više od 1.000 uhapšenih i na stotine povrijeđenih u sukobima sa policijom u Parizu, Francusi su uspijeli dobiti stalešku bitku i eventualne reforme francuskog društva, usmjeriti prema samom sistemu koji treba da se mijenja iznutra a ne da, nemogućnost sopstvene reforme, usmjere na povećanje cijene života izvan sistema - prema građanima Francuske.

Protestima u Francuskoj priključila se i Belgija koja, još uvijek, bije demokratsku bitku za smanjenje troškova života, što je osnovni zahtijev koji su uputili vladi u Briselu, ujedno i sjedištu Europske unije.

Dok Europa u svojim epicentrima zahtijeva promjene, građani Bosne i Hercegovine potpuno mirno posmatraju kako im država, društvo i životni standard potpuno nestaju, kako se cijene života povećavaju, plate i penzije smanjuju, krediti se podižu, putevi se ne grade, obećanja se gomilaju jednako kao i problemi a da, do sada, za sve pobrojano nema rješenja izuzev predizbornih laži - "biće bolje", vjerovatno "od ponedeljka".

Građanima Bosne i Hercegovine je uzeto, doslovno, sve: država, preduzeća, plate, penzije, prava, zdravstvo, školstvo, radna mjesta, budućnost njihove djece, prošlost njihovih očeva i majki, demokratsko pravo glasanja, odnosno povećane su im cijene svih troškova života te plaćaju sve ono što u biti i ne postoji: zdravstvo, školstvo, autoputeve, lažne vlade, lažne ministre, lažne kabinete...

Pa, ipak, i pored svega pobrojanog, građani Bosne i Hercegovine smatraju da nemaju razloga da protestuju zbog bilo koje od navedenih nepravdi jer se, očito, to njih ne tiče i smatraju da neko drugi, a ne oni, trebaju rješavati sopstvene probleme i užasno stanje u kojem žive i umiru.

Vlast u Bosni i Hercegovini je testirala sopstvene građane na svaku nepravdu i pokazalo se da, radi bilo koje od njih, oni neće reagovati već će, brže bolje, pronaći razlog zašto je bolje sjediti kući, smišljati šale i viceve na račuin postojećeg stanja, a ne tražiti način kako izaći iz njega.

Od ubistava njihovih očeva, majki, bnraće i sestara u Sarajevu i širom BiH, preko oduzimanja doslovno svakog ljudskog prava (na rad, na zdravstvo, školstvo, na izbor itd), građani Bosne i Hercegovine su oguglali i prihvatili da je "to tako" pa se protiv vlasti i ne bune - već je prihvataju.

"Štokholmski sindrom" je poznat u medicini kao slučaj kada je žrtva brutalnog zlostavljanja, na sudu počela da brani svog zlostavljača smatrajaući da on nije kriv, već ona zbog njenog ponašanja. Čini se da se sa građanima u Bosni i Hercegovini dogodila ista stvar: oni vole svoje zlostavljače. Hvale ih, glasaju za njih, podržavaju ih i napadaju svakoga ko njih napada jer kako ne voljeti vlast koja vam uzme sve od države do zdravstva, od školstva do penzija, od prošlosti do budućnosti.

Dok god građani Bosne i Hercegovine budu čekali promjene od predstavnika vlasti, izabranih na sve ijednim pokradenim izborima, do tada se nemaju čemu nadati jer za njih, takve kakvi jesu, neće biti ni boljih puteva, ni boljeg zdravstva, ni boljih plata, ni boljih firmi jer vlast svom narodu daje ono na šta ih je navikla - na bijedu.

 

 

Izvor: 
BNN.BA