Dok svijet uvodi 5G, BiH još uvijek ni blizu uvođenja 4G mreže

"Pusta obećanja..."

Dok svijet uvodi 5G, BiH još uvijek ni blizu uvođenja 4G mreže

17.01.2018 - 19:38
BiH

Još nije poznato kada će stanovnici BiH početi koristiti novu tehnologiju u oblasti mobilnih komunikacija, poznatu pod nazivom 4G mreža, koju na evropskom tlu osim BiH nema još samo Ukrajina.

Ranije su iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) istakli kako je "cilj da se u prvom kvartalu ove godine pripreme i donesu sve potrebne odluke,nakon čega nastupa proces izdavanja dozvola za korištenje frekvencija za 4G mrežu".

Odlukama bi trebala biti definisana i visina naknade za korištenje frekventnog spektra, dužina trajanja dozvole, način razvoja mreže, da li će se razvijati od urbanih centara ka ruralnim područjima ili obrnuto, te drugi detalji.

Do sada su spominjani samo razlozi zbog kojih u BiH nije uvedena 4G mreža. Prvo je ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko tvrdio da će se sa procesom uvođenja krenuti tek kada se okonča prva faza digitalizacije RTV sistema.

Kada je u oktobru Jusko svečano pustio u rad digitalni sistem emitovanja za područja Sarajeva, Mostara i Banje Luke, naredni period donio je samo nove izgovore, a prvi je bio da prvo treba usvojiti Politiku u sektoru telekomunikacija koja bi definisala uvođenje 4G mreže.

4G ili LTE je četvrta generacija mobilne mreže koja omogućava najbrži mobilni internet na mobitelu, tabletu ili kompjuteru.​ Dok se u svijetu već razgovara i radi na uvođenju 5G mreža, BiH i Ukrajina ostaju jedine zemlje u kojima se i danas koristi 3G mreža.

Četvrtu generaciju mobilne mreže koriste čak i Kambodža, Gvineja Bisao te Etiopija.

Izvor: 
BNN.BA