Dok u Sarajevu vlada autocenzura: Novinari u Zagrebu protiv cenzure:

Cenzuru uvodi vlast, autocenzuru novinari uvode sebi radi interesa ili straha

Dok u Sarajevu vlada autocenzura: Novinari u Zagrebu protiv cenzure:

02.03.2019 - 18:01
Region

MI SMO novinari koji želimo raditi u interesu javnosti, a ne biti ničija produžena ruka kako ove, tako i prethodnih i budućih vlasti, poručio je u subotu predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ispred Banskih dvora, gdje su predstavnici Novinarskog društva pročitali svih osam zahtjeva koje su uputili Vladi. 

Nakon što su svoje nezadovoljstvo izrazili ispred Ministarstva kulture i Sveučilišta u Zagrebu te Gradske uprave, kojoj su i gradonačelniku Milanu Bandiću poručili da ni nisu imuni na vrijeđanje i ponižavanje novinarki i novinara, više od tisuću prosvjednika pod sloganom  "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!", okupili su se pred zgradom Vlade, prenosi Indexx.hr. 

Zbog "programske i kadrovske devastacije Hrvatske radiotelevizije, promoviranja poraženih ideologija, sumnjivog trošenja javnog novca i sudskog progona novinara i medija", mi prosvjednici tražimo ostavku vodstva HRT-a. Zahtijevaju da se odmah pristupi izmjeni Zakona o HRT-u "koji taj javni medij stavlja u službu političke većine umjesto u službu javnosti", a o državnih vlasti da odustane "od te vrste političkog plijena".

"Zahtijevamo da HRT bude neovisan o vladajućoj politici i da se njegovim novinarima omogući da slobodno rade svoj posao", stoji u zahtjevima. Traže i, kako kažu, prekid dugogodišnje prakse ignoriranja i kršenja onih odredbi Zakona o medijima koje su namijenjene zaštiti profesionalnog  integriteta i autonomije novinara, donošenje statuta u medijskim kućama, osnivanje neovisnog regulatornog tijela koje bi nadziralo provedbu Zakona i poštivanje statuta. 

Među njihovim zahtjevima je i promjena postojećeg modela financiranja lokalnih medija prema kojem lokalna vlast izravno odabire medije kojima će dodijeliti javni novac i odlučuje o  iznosima  potpora, odnosno da se osmisli model javnih potpora lokalnim medijima koji bi ih učinio neovisnim o lokalnim vlastima čiji rad prate i propituju.  

Zahtijevaju da se pronađu, procesiraju i kazne napadači i nalogodavci prijetnji i napada na  novinare, da vlada što prije pokrene sustav izravnih javnih potpora koje će poticati novinarski rad, a ne profit. 

"Mi novinarstvo smatramo javnim dobrom koje je potrebno čuvati i odnositi se prema njemu s posebnom pažnjom. A vi?", zaključuju novinari.

Izvor: 
BNN.ba / Index.hr