Domazet: Država je u zamci nedovršenih reformi

Sesija Kruga 99

Domazet: Država je u zamci nedovršenih reformi

21.06.2015 - 15:50
BiH

Bosanskohercegovačko društvo i država su u zamci nedovršenih reformi koje su uvjet izlaska iz krize, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Ante Domazet govoreći na sesiji Kruga 99 o temi "Izazovi reformske agende".

- U ekonomiji BiH danas djeluje nedovršena tranzicija i neizgrađen ekonomski sistem u kojem snage tržišta i poduzetništva pokušavaju da pokrenu razvoj, dok su snage organizirane vladine akcije blokirane i nisu prisutne - pojasnio je. 

Takva situacija stvara velike socijalne devijacije u društvu te su najveći vidljivi problemi visoka nezaposlenost, neodrživost javnih usluga u oblasti socijalne zaštite, zdravstva, obrazovanja i sigurnosti. 

- I na samom početku provođenja reformi, vidimo veoma suprotstavljene stavove različitih aktera u društvu, počevši od vlada, poslodavaca, radnika, sindikata, ugroženih socijalnih grupa i penzionera - kaže Domazet. 

Dodaje da se tokom proces reformi mora prihvatiti saradnja s međunarodnim institucijama, kao što su EU, jer BiH upravo teži ka njoj. 

- Veoma sam deprimiran što vlastitim snagama nikada nismo mogli napraviti jedan program ekonomskih reformi. Međutim i ova Agenda otvara prostor domaćim akterima da je usklade i naprave primjerenom našim lokalnim uslovima - rekao je Domazet. 

Dodao je da će građani BiH osjećati i dobre i loše strane provođenja Agende, jer su reforme neizbježne. 

- Svaki dan koji gubimo u ovom procesu je nenadoknadiv, a izražen je u izgubljenim radnim mjestima i prilikama da se aktiviraju nova - upozorio je. 

Ključna stvar je, navodi Domazet, da političari iznađu način da vode proces reformi u interesu građana i nađu konsenzus i rješenje da se stvori nova energija u bh. društvu. 

- Sjetite se februarskih protesta prošle godine. Pritisci će doći i iz narodnog nezadovoljstva i socijalnog bunta i tada ćemo imati teži i nepovoljniji ambijent za reforme - istakao je. 

Zbog toga je, zaključio je Domazet, nužan trenutak u BiH da se demokratskim sredstvima u ozračju saradnje svih aktera započne proces teških reformi. 

Izvor: 
Fena