Donald Trump odustao od velikih reformi zakona o nošenju oružja

SAD

Donald Trump odustao od velikih reformi zakona o nošenju oružja

12.03.2018 - 11:07
Svijet

Američki predsjednik Donald Trump će podržati skromne promjene zakona u vezi sa oružjem, povlačeći se tako od širih izmjena koje je razmatrao, nakon što se SAD suočila sa pokoljem u srednjoj školi na Floridi, drugim najgorim u historiji, prenosi Reuters. 

Odlučivši se za plan koji su zvaničnici nazvali "pragmatičnim", Trump će podržati zakon koji je predložen Kongresu, a koji će samo zahtijevati više podataka za kupaca oružja u sistemu, odnosno provjeru da li se nalaze u bazi podataka o osobama kojima nije dozvoljeno posjedovanje oružja. 

Značajnije reforme, kao što je podizanje starosne granice za kupovinu oružja sa 18 na 21, ili provjere osoba koje nabavljaju oružje preko interneta, će biti razmotrene u posebnoj komisiji.

Ministarstvo pravde će osigurati nepoznat iznos novca za države koje žele da obuče nastavnike u školama za korištenje i nošenje vatrenog oružja. Ova ideja se već provodi u malom broju država, a ima podršku je Državne asocijacije vatrenog oružja.

Trump je rekao da vjeruje kako bi to bolje zaštitilo učenike i profesore u slučaju napada. Američki predsjednik koji podržava pravo na nošenje oružja, najavio je, nakon  nedavnog masovnog ubistva u školi na Floridi, da će poduzeti rigoroznije mjere zaštite.

U školi na Floridi 14. februara je bivši učenik ubio 17 učenika i profesora. 

Izvor: 
Fena