Donijeti bolničku listu lijekova

Vlada TK održala sjednicu

Donijeti bolničku listu lijekova

29.06.2015 - 19:53
Politika

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je zaključak kojim zadužuje Ministarstvo zdravstva TK da pokrene proceduru izrade prijedloga liste lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti na području kantona.

Rok za izradu prijedloga je 60 dana.
 
-Ova lista je obavezna po članu 5. federalnog Zakona o lijekovima, koji je na snazi od 2012. godine, a dosad nije postojala navedena lista - rekao je kantonalni ministar zdravstva Elvis Bektić na pres-konferenciji. 

Pojašnjava da je riječ o listi lijekova, koja se koristi u domovima zdravlja, Opštoj bolnici Gračanica i Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla. Vlada TK donijela je i zaključak kojim prihvata tekst Inicijative za izmjenu Pravilnika o bližim kriterijima za izbor lijekova, postupku i načinu izrade lista lijekova u Federaciji BiH, načinu stavljanja i skidanja lijekova sa listi lijekova, obavezama ministarstava zdravstva, zavoda zdravstvenog osiguranja, te proizvođača i prometnika lijekova uvrštenih na liste lijekova, kao i korištenje lijekova. Inicijativa će biti dostavljena Federalnom ministarstvu zdravstva i Vladi Federacije BiH.
 
Također je donesen zaključak o prihvatanju teksta Inicijative za izmjenu Odluke o listi esencijalnih lijekova neophodnih za osiguranje zdravstvene zaštite u okviru standarda obaveznog zdravstvenog osiguranja u Federaciji BiH.Inicijativa će biti dostavljena Federalnom ministarstvu zdravstva i Vladi Federacije BiH.
 

Izvor: 
Fena
Tagovi: