Dr. Kukić: Ako uđe u vlast, Komšić postaje dio bošnjačke kvote i prevario je birače

Reakcije

Dr. Kukić: Ako uđe u vlast, Komšić postaje dio bošnjačke kvote i prevario je birače

28.03.2019 - 08:26
Politika

Nikad mi neće biti jasno zašto Željko Komšić trči za Strankom demokratske akcije (SDA) i za tim nekim bošnjačkim blokom, to nije bh. blok, već bošnjački. Cijelu kampanju je gradio na tome da ideološki pripada ljevici, da neće sa nacionalnim strankama. Pogotovo su bili izričiti da neće sa HDZ-om, a ako bude dio bilo kakvog bloka, Željko Komšić će biti sa Draganom Čovićem (čelnik HDZ-a BiH), navodi za RSE, član Predsjedništva SDP-a, Zukan Helez.

Zukan Helez, SDP

"Ako uđe u vlast, Željko Komšić će prihvatiti da je dio bošnjačke kvote i poslaće poruku svom biračkom tijelu da ga je na oktobarskim izborima prevario, da on nema ambiciju da objedini građane Bosne i Hercegovine oko svog političkog projekta, nego ima ambiciju da u bošnjačkoj kvoti bude dio vlasti. Osim toga, ako uđe u vlast, zatvoriće vrata i sebi i strankama građanske provenijencije da bilo šta nude na prostoru Republike Srpske, jer su na najpraktičniji način pokazali da je njima Republika Srpska inozemstvo", ocjenjuje profesor na Mostarskom sveučilištu, Slavo Kukić.

Ono što se u bh. javnosti zaboravlja je i činjenica kako je DF na izborima u oktobru bio na listi sa Građanskim savezom, koji je, barem do sada, isticao da ne želi u vlast sa nacionalnim, već lijevo orijentisanim strankama.

Predsjednik Građanskog saveza (GS) Nihad Čolpa na pitanje RSE - hoće li izaći iz Saveza sa Komšićem, ukoliko on bude koalirao sa SDA, HDZ-om i SNSD-om - odgovara: "Ja Vam ne mogu to odgovoriti, jer imam Predsjedništvo stranke naredne sedmice".

"Teško je odgovoriti na hipotetičko pitanje", ističe Čolpa.

Izvor: 
BNN.ba / RSE