Dragan Čović naredio "UZP" nad generalima i oficirima Armije RBiH u Tužilaštvu BiH

Sistematsko procesuiranje i istraživanje generala i oficira ARBiH uveliko traje

Dragan Čović naredio "UZP" nad generalima i oficirima Armije RBiH u Tužilaštvu BiH

10.04.2018 - 07:33
Politika

Nakon što je Međunarodni Tribunal u Den Haagu osudio političko-vojno-policijski vrh paradržave "Herceg-Bosna" na višedecenijske zatvorske kazne, radi počinjenog udruženog zločinačkog poduhvata nad Bošnjacima u Srednoj Bosni i Hercegovini, predsjednik HDZ-a Dragan Čović najavio je da će, kao i njegov kolega iz Hrvatske Andrej Plenković, krenuti u osvetoljubiti "uzp" procesuirajući generale i oficire Armije RBiH pred onim tužilaštvima na koje imaju direktni uticaj.

Prvo se oglasila htvatsko pravosuđe koje je, nakon Plenkovićeve izjave, postupilo "nezavisno" i otvorilo istragu protiv nekoliko desetina generala i oficira Armije Republike BiH, za navodne zločine koji su počinjeni u Bosni i Hercegovini. Hrvatsko državno odvjetništvo se još uvijek nije zvanično oglasilo u kojem stadiju su ove istrage ali je očito u pitanju političko pripremanje terena i otvorena prijetnja onima koji su svoj narod i državu odbranili od udruženog zločinačkog poduhvata "Herceg-Bosne" u kojem su učešće uzeli i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Hrvatske Gojko Šušak i načelnik Glavnog stožera Janko Bobetko.

Nakon Plenkovića na scenu je stupio bosanskohercegovački HDZ-ovac, Dragan Čović, koji je napravio cijeli niz medijskih akcija na temu ratnih zločina, a koje je iskoristio da bi poručio kako će "oni", dakle bez sumnje HDZ, krenuti u sistematski obračun protiv Armije Republike BiH.

S tim u vezi vrlo je zanimljivo primjetiti kako brojni tužioci hrvatske nacionalnosti, odjednom, počinju da sumnjiče brojne bosanskohercegovačke generale i oficire, počinju ih pozivati na saslušanja i slične tužilačke akcije, u čemu imaju i pomoć jednog dijela tzv. "bošnjačke" obavještajno-političke zajednice. Cilj HDZ-a je vrlo jednostavan: u većini općina pokušati optužiti što veći broj pripadnika Armije Republike BiH za lokalne "uzp" kako bi se, na kraju, proces mogao okvalifikovati kao generalni "uzp" nad Hrvatima u BiH.

Podsjećanja radi takvi procesi otpočeti su za područija: Konjica, Jablanice, Bugojna, Mostara, Viteza, Fojnice a očekuju se dodatni procesi u još nekoliko gradova kako bi se prostor pravno objedinio. Bez ikakve sumnje Čović i HDZ pokušavaju počiniti pravni "uzp" nad Armijim Republike BiH kako bi pokušali ublažiti međunarodnu presudu za udruženi zločinački podiuhvat paradržave "Herceg-Bosne" i države Hrvatske.

Da li glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine zna šta rade njene kolege, da li im je to odobrila ili na neki način podržala, znaju li za izvještaj britanske sutkinje, Joane Korner koja je kazala da se istrage za ratne zločine u Tužilaštvu BiH vode na nedopustiv način, ostaju pitanja na koja će javnost, sigurno je, tražiti odgovore jer Bosna i Hercegovina i Bošnjaci, nakon oružanog udruženog zločinačkog poduhvata koji je nad njima počinjen, ne bi smjeli dozvoliti počinjenje istog zločina putem velikog dijela korumpiranog pravosuđa.

Izvor: 
BNN.BA