Država ne pomaže: Borac ARBiH Husein Mujanović je godinu dana u srbijanskom zatvoru

Država z akoju se borio okrenula mu leđa

Država ne pomaže: Borac ARBiH Husein Mujanović je godinu dana u srbijanskom zatvoru

17.07.2019 - 18:33
Politika

Borac Armije RBiH Husein Mujanović već godinu dana nalazi se u zatvoru u Srbiji. Nakon što je na graničnom prijelazu kod Priboja, praktično, kidnapovan (jer nije postojala ni istraga, niti osnovana sumnja prema njemu - to je uvedeno naknadno) Mujanović je odveden u zatvor gdje se i danas nalazi. Država mu ne pomaže jer ime Huseina Mujanovića nije popularno i od njega oni koji se bave pomaganjem ne mogu profitirati u javnom mnjijenju. Mujanović je u zatvoru, a njegova porodica obratila se pismom javnosti da se ovom čovjeku koji se borio za Republiku BiH pomogne. Zato kad pročitate, ako ste u prilici, pomozite ovom čovjeku jer se i preko njegovog imena narušava karakter agresije na RBiH, te se na njegovom slučaju ponovo pokazuje da SRbija i dalje, umjesto uloge agresora, pokušava da igra ulogu policajca...

- Podsjećam vas da u momentu njegovog hapšenja nisu postojali osnovi sumnje da je počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, jer je tek 48 sati nakon njegovog hapšenja, izdat nalog o provođenju istrage (1. 8. 2018. godine). Dakle, u momentu njegovog hapšenja nije postojala nijedna vidljiva direktna veza sa počinjenjem krivičnog djela koje mu se stavlja na teret. Način na koji je uhapšen ukazuje da se radilo o klasičnoj otmici državljanina BiH, koji nema nikakve veze sa Srbijom, jer nije njen državljanin, a Hrasnica je u Bosni i Hercegovini – napisala je Huseinova supruga Mirsada Mujanović.

Ona u svom otvorenom pismu pojašnjava da je nakon boravka 48 sati u pritvoru MUP-a Srbije, Tužilaštvo ove zemlje izdalo naredbu o provođenju istrage, kako bi naknadno pribavio razloge za osnove sumnje koje u trenutku Huseinogov hapšenja nisu imali:

- Saslušavanje svjedoka optužbe nakon proteka vremena od 20-tak godina, koji su se “naprasno u periodu avgust-septembar 2018. sjetili optuženog i njegove uloge u inkriminisanom periodu”, a koji u izjavama datim ranije kada su saslušavani od nadležnih službi i organa BiH, MUP-a RS, MUP-a RBiH, MUP-a FBiH, kao i Armije RBiH, Vojske RS i Tužilaštva BiH u periodu od 1992. do 2017. godine (kada su sjećanja logično mnogo svježija) uopće ne spominju moga supruga - piše Mirsada Mujanović. 

U pismu ona navodi da su advokati Dragan Krgović i Dušan Ignjatović, upoređujući izjave svjedoka iz perioda avgust-oktobar 2018. godine s izjavama istih datim u ranijem periodu, (izjave davane u MUP-u RS, MUP-u RBiH, MUP-u FBiH, Armiji RBiH, Vojsci RS i Tužilaštvu BiH u vremenu od  1992. do 2017. godine) nepobitno je utvrdila da se većina svjedoka optužbe “naprasno i nakon 20-tak godina sjetila optuženog i njegove uloge u tom periodu”.

- Također se još nije izjasnilo o prijedlogu odbrane da se u dokazni materijal uvedu i izjave svjedoka optužbe koje su dali prilikom saslušavanja od nadležnih službi i organa Bosne i Hercegovine, MUP-a RS, MUP-a RBiH, MUP-a FBiH, kao i Armije RBiH, Vojske RS i Tužilaštva BiH u periodu od 1992. do 2017. godine, kako bi se uporedile s izjavama datim u Beogradu. Sudsko vijeće svjesno je činjenice da prihvatanjem prijedloga odbrane s velikom sigurnošću bi se potvrdila i teza odbrane o instruiranim i lažnim svjedocima tužilaštva, čime bi se potvrdila i nevinost moga supruga – dodala je Mujanović.

- Dakle, jasni su razlozi Sudskog vijeća Višeg suda u Beogradu za neizjašnjavanje o prijedlozima i dokazima odbrane, jer pokušava u montiranim procesu, uskraćujući temeljno pravo na odbranu, plasirati neistine i laži, falsificirajući događaje u Bosni i Hercegovini. To je samo još jedan od pokušaja da se na “mala vrata”, “korak po korak”, doda još jedna kockica u mozaiku kojim bi se promijenio karakter rata u Bosni i Hercegovini i izjednačile žrtve i agresor – smatra ona.

Zbog ovog cjelokupnog odnosa, Husein Mujanović je u veoma teškom psihičkom i fizičkom stanju, a veoma često izbjegava da traži posjete ljekaru, jer ga prilikom odvođenja izlažu stavljanjem okova na noge i ruke. 

- Apelujem da putem vašeg medija animirate sve bosanskohercegovačke patriotske snage da dignu glas protiv ovakvog odnosa Srbije i srbijanskog pravosuđa prema državljanima BiH, borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine. Apelujem da pozovete uspavane institucije Bosne i Hercegovine da se probude i učine sve da zaštite svog državljanina i uz pomoć međunarodnih institucija omoguće fer i korektno suđenje za svog državljanina u Bosni i Hercegovini, jer je u Srbiji fer i korektno suđenje nemoguće -napisala je Mirsada Mujanović, supruga utamničenog borca Armije RBiH Huseina Mujahovića.

O njemu, naime, država za koju se borio, uopće, ne mari već je prepušten Srbiji samo zato jer nije "popularan" da bi se iz borbe za njgovu slobodu mogla izvući neka politička i medijska korist. 

Izvor: 
BNN.BA