Država nije riješila slučaj ubistava sarajevskih policajaca

Godišnjice

Država nije riješila slučaj ubistava sarajevskih policajaca

26.10.2020 - 08:01
BiH

Prošle su dvije godine od ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Njihove ubice i nalogodavci nikada nisu pronađeni. Od dana izvršenja krivičnog djela ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, policijski službenici MUP-a KS u saradnji i pod nadzorom postupajućih tužiteljica Tužilaštva KS, svakodnevno i u kontinuitetu rade na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela. Zbog ubistva je pod istragom više osoba, saopšteno je u zajedničkoj izjavi MUP-a i Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Pored MUP-a KS koji je nosilac aktivnosti u istrazi, kroz razmjenu operativnih saznanja, provjere, saslušanja, analize i vještačenja, ostvarena je saradnja i sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu, Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Upravom za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i Federalnom upravom policije. Ostvarena je saradnja i sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom u razmjeni podataka.

Do sada je u ovom predmetu poduzeto više od hiljadu radnji dokumentiranja i dokazivanja. Pa je tako saslušano i ispitano oko 300 osoba.
Naređena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine.

Zbog eventualnih saznanja i informacija o krivičnom djelu ubistva, poligrafski je testirano 39 osoba. Izuzeto je oko 100 videonadzora koji su vještačeni.

Upućeno je više zahtjeva INTERPOL-u i EUROPOL-u, potom, ostvarena saradnja sa osam država i to; SAD, Kanada, Njemačka, Velika Britanija, Slovenija, Srbija, Hrvatska i Crna Gora. Dakle, predmet ubistva sarajevskih policajaca prioritet je u radu Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

"O konačnoj tužilačkoj odluci, informirat ćemo javnost", navode u zajedničkom saopćenju.

Adis Šehović i Davor Vujinović, pripadnici MUP-a K,  ubijeni su 26. oktobra 2018. godine u sukobu sa automafijom u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Do sada za ova ubistva niko nikada nije odgovarao.

Izvor: 
BNN.BA/N1