Duboki raskol na "ljevici": SDP TK ide u vlast

"Bijedićevci" protiv vrha SDP-a

Duboki raskol na "ljevici": SDP TK ide u vlast

01.07.2019 - 20:42
Politika

Kantonalni odbor SDP-a TK je na današnjoj sjednici donio odluku o ulasku u vlast, odnosno početku pregovora. Sjednici koju je predvodio predsjednik KO SDP Enver Bijedić, nisu prisustvovali zastupnici u Skupštini TK koji su bliski tuzlanskom gradonačelniku Jasminu Imamoviću. Po svemu sudeći, Bijedić ima veći kontrolni paket SDP-ovaca u TK i moći će provesti svoj naum. Radi se o ozbiljnom pucanju SDP-a u kojem će njihova najjača kantonalna organizacija, praktično, odigrati protiv vrha SDP-a. Ako uslijede sankcije - ostat će bez kantonalnog odbora stranke (90%), ako ne bude nikakvih sankcija za Bijedića, vrh SDP-a postat će delegitimiziran. 

Koji broj zastupnika SDP-a u Skupštini TK će podržati Bijedića, a koji će ostati lojalan vrhu SDP-a, biće jasno u narednim danima, kako budu trajali pregovori Bijedićevih SDP-ovaca sa Blokom 16 (SDA, DF, SBB, SBiH...). 

S obzirom na turbulencije oko izbora za predsjednika SDP-a, zatim na izbore u vezi izbora članova Glavnog odbora SDP-a, te anomizoitete koji već postoje unutar ove partije, očito je da nekada najveća ljevičarska partija u BiH doživljava svoje teške dane.

Nakon formiranja SPD-a, koji će okupljati SDP-ove članove i isključene funkcionere (koji još imaju uticaja na jedan dio SDP-ovog članstva), odnosno nakon pobune u TK, SDP se nalazi na velikoj političkoj prekretnici kada će im biti potrebna snaga da održe jedinstvo koje je duboko narušeno. 

Izvor: 
BNN.BA