Dunović: Dogovor SDA, HDZ i SNSD, za DF nije obavezujući

"Nisu nas pozvali..."

Dunović: Dogovor SDA, HDZ i SNSD, za DF nije obavezujući

25.04.2019 - 19:37
Politika

"Ono što se razgovaralo, postignut je dogovor, kažu, smatram da nikakav dogovor nije postignut, niti je obavezujući za DF jer nismo bili pozvani. Zašto nismo pozvani - pitajte one koji su nas trebali pozvati. Možda sva trojica (Izetbegović, Dodik, Čović). Važno je da dogovor nije postignut, jer nije postignut dogovor da li će se imenovati mandatar za sastav Vijeća ministara", izjavio je član Predsjedništva DF-a Milan Dunović.

Pričati o resorima bez mandatara je pretjerano. Postoji ozbiljan problem. Tegeltija je javno rekao da oni ne žele poslati prvi godišnji plan. Bez toga imamo kršenje zakona o odbrani BIH. DF neće pristati na to. Ne može se imenovati osoba koja javno kaže da se državni Zakon neće poštivati, a još uz to treba dodati da su zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH i Domu naroda u prethodnim sazivima iz SNSD-a podržali takav zakon, gdje je eksplicitno navedeno da se treba poslati nacionalni godišnji plan", naveo je Dunović za N1.

On je kazao da početka pregovora za formiranje vlade KS stalno pokušava da uvedem jedan termin, a to je da se ne govori šta će neko dobiti neko koju će odgovornost preuzeti.

"Trebali bi kroz tu prizmu da gledamo političare",kazao je Dunović.

On smatra da po izbornom rezultatu DF bi trebala učestvovati u Vijeću ministara, ali o tome treba govoriti kada se otkoči put za imenovanje mandatara.

"U javnom prostoru se sve manje priča o formiranju Vlade Federacije BiH. Vlada FBIH se treba formirati ili prije Vijeća ministara ili kao 2015. kada su formirani isti dan. Godišnji nacionalni plan se mora poslati. Ako se nađe kompromisno rješenje - to je nešto o čemu se može razgovarati, ali do sada nije bili spremnosti zvaničnika SNSD-a da razgovaraju o tome",rekao je u razgovoru.

Da li se išta promijenilo od 2015. godine kada je DF izašao iz vlasti?

"DF nikada nije mijenjao svoje stavove. Mi smo u početnoj fazi razgovora. Ništa još nije dogovoreno. Pitanje za SDA - da li su spremni da poštuju principe koje su potpisali. da li shvataju u kakavoj se poziciji nalazi BiH. DF je uradila ono na što je apelovala i u Bh. bloku, ne možemo iz opozicionih klupa kritikovati šta se događa", izjavio je.

Izvor: 
BNN.BA/N1