Duraković: Arapima smo prodali najbolju zemlju, a sada ih nema

Stavovi

Duraković: Arapima smo prodali najbolju zemlju, a sada ih nema

03.04.2020 - 18:30
Društvo

Akademik Esad Duraković pohvalio je vlasti u BiH kazavši kako su reagovali pravovremeno donoseći sve mjere i preporuke prije susjeda. U razgovoru za Dan uživo na N1 istakao je razočarenje zbog izostanka pomoći susjednih zemalja i EU, a posebno arapskih zemalja koje su se deklarisale kao veliki prijatelj naše zemlje.

"Možda je ovo prvi put da sam spreman izraziti pohvalu našim organima vlasti, jer vjerujem da su reagovali pravovremeno i pravovaljano prekidom nastave, preporukama za izolacije itd. Učinili su to preventivno, prije Hrvatske i Srbije i mislim da je to dobro. Pitanje je da li treba popustiti malo mjere za starije ljude, ali o tome ne bih mogao govoriti", rekao je Duraković.

Podsjetio je kako je BiH snažno devastirana u ratu prije 25 godina zbog čega je kao zemlja u mnogim stvarima neuređena i nefunkcionalna, pa je samim time i izuzetno ranjiva.

"S obzirom na tu činjenicu, očekivao sam da BiH ima neku vrstu prioriteta za pomoć prijateljskih susjednih zemalja EU i drugih, međutim tu sam jako razočaran i iznevjeren, naročito neadekvatnim i lošim odnosom arapskih zemalja prema BiH, u ovom slučaju UAE. Iznenadilo me da su UAE nedavno poslali devet tona medicinske pomoći RH, poslali su i Srbiji, a najavljuje se pomoć i Crnoj Gori. To je dobro da pomažu svi svima u nevolji, ali osjećam izvjesnu dozu gorčine da su izostavili BiH. Nije mi poznato da su neke druge arapske zemlje poslale pomoć u ovoj krizi BiH. Istovremeno mi u BiH njima prodajemo najkvalitetniju zemlju da grade svoja naselja, a oni nas zaobilaze u ovoj krizi", kazao je Duraković.

Smatra da je tu riječ o kompleksu jer oni (arapske zemlje, op.a.) BiH, prvenstveno Bošnjacima, verbalizuju prijateljstvo, a isto efektivno ispoljavaju prema susjednim zemljama.

Kazao je i to kako je ovo period kada će se zasigurno pojaviti profiteri, poput onih ratnih, te da su ovu situaciju već počeli koristiti i politički profiteri.

"Bilo bi čudo da nema onih koji profitiraju u ovoj krizi. Uvijek je takvih bilo i bit će. Nema sumnje da će biti i da već ima onih koji profitiraju. Dodik je htio postaviti neke granice, kontrolne punktove među entitetima. To je čisto jedan politički potez koji nema veze s ovom pandemijom kojoj smo izloženi svi na krajnje grub način", rekao je.

Govoreći o otkazivanju umre te otkazivanju rezervacija za hadž, kazao je kako smatra da je to dobra odluka.

"Preporučuje se da se ne posjećuju sveta mjesta gdje se okuplja veliki broj ljudi i koliko znam to je prvi put. Ta preporuka ima utemeljenje u jednom hadisu koji se često citira, a u kome je poslanik Muhammed a.s. rekao 'kada čujete da u nekom mjestu vlada kuga', a ona može biti simbol bilo koje zarazne bolesti, 'nemojte ići u to mjesto, a ako ste se zatekli u tom mjestu nemojte izlaziti iz njega'. To je sjajna definicija karantina kojem danas svjedočimo", kazao je Duraković koji je sa svojom suprugom i izolaciji već tri sedmice po preporuci djece.

Izvor: 
BNN.ba / N1