Durakovićeva sudbina: SDP isključio Lagumdžiju iz svog članstva

Isključeni su i Lazović, Komšić, Meholjić, Zlatar, Lekić, Mikulić, Mesihović

Durakovićeva sudbina: SDP isključio Lagumdžiju iz svog članstva

18.05.2019 - 16:35
Politika

Na danas održanoj sjednici Glavnog odbora SDP-a BiH iz ove stranke je isključeno osamnjenih članova i funkcionera među kojima su: Zlatko Lagumdžija, Ivo Komšić, Miro Lazović, Emir Zlatar, Hakija Meholjić, Meliha Lekić, Zoran Mikulić i Rusmir Mesihović.

Zanimljivo je da su Lagumdžiju iz članstva u SDP-u, praktično, isključilo ono članstvo koje je, većinom, u SDP na funkcije doveo upravo Lagumdžija, odnosno, uglavnom njegova politička "djeca". 

Pored Lagumdžije SDP je iz svog članstva izbacio i nekadašnjeg predsjednika Skupštine RBiH Miru Lazovića, odnosno nekadašnjeg člana Ratnog Predsjedništva RBiH Ivu Komšića. Iz stranke je, također, isključen i prvoborac za odbranu Srebrenicu u ratu i prava srebreničana u miru - Hakija Meholjić. 

Predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić, danas je izjavio novinarima da se "ne može sjediti na dvije stolice", aludirajući da su Lagumdžija, Komšić, Lazović, Meholjić i drugi, učesnici osnivanja SPD-a kojeg u SDP-u tretiraju kao novi politički projekat. Razlog isključenja nalazi se, zapravo, u samoizdvajanju značajnog dijela SDP-ovih funkcionera u novu strankučime su u matičnoj stranci, SDP-u, zaradili crveni karton. 

Zanimljivo je da je ovo drugi, od ukupno tri poslijeratna predsjednika SDP-a, kojeg SDP izbacuje iz članstva ili ga on napušta. Prvo je Zlatko Lagumdžija eliminisao Nijaza Durakovića iz SDP-a da bi, danas, i sam Lagumdžija doživio Durakovićevu sudbinu. Kako će proći Nikšić, odgovorit će predstojeće vrijeme.

Izvor: 
BNN.ba