Duterte poručio Putinu da će kupiti oružje od Rusije

Pomoć Moskve Filipinima

Duterte poručio Putinu da će kupiti oružje od Rusije

10.11.2017 - 14:57
Svijet

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte u petak se zahvalio Moskvi na "pravovremenoj pomoći" u poražavanju pro ISIL-ovskih militanata koji su mjesecima držali pod kontrolom grad Marawi, izražavajući želju da kupi rusko oružje. Duterte je prošlog mjeseca proglasio Marawi slobodnim od militanata nakon 154 dana borbi u kojima je poginulo više od 1.100 ljudi, uključujući 165 vojnika, a pri čemu je raseljeno skoro 400.000 osoba, podsjeća Reuters.

- Želim izgraditi snažne oružane snage i jaku policiju, te je veoma važno da znate da mi zato planiramo, da mi kupujemo oružje od Rusije - kazao je Duterte ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na marginama samita zemalja organizacije Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Vijetnamu.

Filipini su trebali kupiti više od 20.000 automatskih pušaka od Sjedinjenih Američkih Država, ali neki senatori, zabrinuti zbog Duterteove reputacije u vezi s kršenjima ljudskih prava i ubistvima, su blokirali tu prodaju.

Međutim, Kina i Rusija, čiji su se odnosi s Filipinima drastično poboljšali posljednjih mjeseci, donirale su ukupno 11.000 automatskih pušaka i kamione.

- Vaša pravovremena pomoć mojoj zemlji pomogla nam je u dopunjavanju zaliha starog oružja i potrošene municije, te sad imamo nove zalihe - rekao je Duterte.

Izvor: 
BNN.BA