DW: Predsjednik koji uništava svoju zemlju

Kuriozitet u svijetu

DW: Predsjednik koji uništava svoju zemlju

24.04.2019 - 22:22
Politika

Predsjednik BiH Milorad Dodik želi da uništi zemlju kojom vlada. On se izruguje žrtvama, osniva paravojne snage pod nazivom rezervni sastav policije i sanja o velikosrpskoj državi, piše Bazler Cajtung. 

Švajcarski list Bazler Cajtungpiše da je Milorad Dodik najverovatnije jedini predsednik na svetu, koji bi sopstvenoj državi najradije zadao smrtni udarac kao i da na tome radi već godinama. "U Sarajevu jedva može da ga se vidi. U glavnom gradu BiH on se oseća kao krme u Teheranu. Tvrdi i da je BiH nemoguća država, koju je Zapad kreirao kako bi sprečio da se svi Srba na Balkanu ujedine. Ističe i da će jednoga dana san Srba da se ostvari i da će on Republiku Srpsku da prekrsti u "Zapadnu Srbiju", proglasiti nezavisnost i priključiti Srbiji."

Ove pretnje bi mogle da se odbace kao bajke za laku noć jednog demagoga, koji se poput kameleona prilagođava različitim vremenima, primjećuje novinar švajcarskog lista i podseća da je Dodik 90-tih bio nosilac nade - dašak svežeg vetra, kako je izjavila tadašnja američka ministarka spoljnih poslova Madejn Olbrajt.

"On je tada osudio ratne zločine svojih sunarodnjaka i zatražio od Karadžića i Mladića da se predaju Haškom sudu. No navodni socijaldemokrata Dodik se pretvorio u velikosrpskog agitatora, koji potkopava ustavno uređenje BiH. On osuđene ratne zločince Karadžića i Mladića naziva borcima za slobodu i herojima i kaže kako bi ulice i trgovi trebalo da nose njihova imena. Genocid nad 8.000 muslimana u Srebrenici je za Dodika fabrikovan mit. Nedavno je u Banjaluci organizovao pseudo-naučnu konferenciju sa ciljem istorijskog revizionizma. Skupu su prisustvovali Boris Krnjić alias Alexander Dorin, poznat kao osoba koja notorno negira genocid, i različiti teoretičari zavjera iz Rusije i SAD-a. Kada je američki predsednik Trump građanima BiH čestitao Dan državnosti, dobio je odgovor da bosanski Srbi taj dan ne slave. To je Dodik poručio čoveku u Beloj kući, koji teško da je upoznat sa osećajima srpskih nacionalista."

Agenti iz Rusije i Srbije?

"Dodik istovremeno udara temelje za secesiju Republike Srpske od države BiH. Parlament RS je prošle sedmice donio odluku o osnivanju teško naoružanih paravojnih trupa, koje se eufemistički nazivaju rezervnim sastavom policije. Eksperti za sigurnost u Sarajevu takvu mobilizaciju smatraju provokacijom."

List navodi i da je u novom zakonu o policiji u RS predviđeno da se u posebnim istragama smiju uključiti strani eksperti kao i da zbog toga politički posmatrači u Sarajevu dižu uzbunu i tvrde da agenti iz Rusije i Srbije na taj način mogu da nesmetano deluju u zemlji. List piše i da je debata o promeni granica između Srbije i Kosova dobro došla Dodiku i upućuje na njegovu izjavu po kojoj on, ako se Srbija pomiri sa nezavisnošću Kosova, ne vidi razlog za ostanak RS u okviru BiH.

Autor citira i istoričara Husniju Kamberovića, koji kaže ovakva retorika uljeva strah, jer "odvajanje RS jedva da će biti moguće bez proljevanja krvi". Svakodnevne Dodikove provokacije truju političku klimu i šamar su za svakog Bosanca, koji se zalaže za zajednicu ravnopravnih građana, smatra Kamberivić.

Nacionalisti koji sanjaju o islamskoj državi

Bazler Cajtung se osvrće i na "nacionaliste među bosanskim muslimanima koji zahvalno uzimaju bačenu rukavicu" na dvoboj i koji u slučaju raspada BiH sanjaju o islamskoj državi. Na to također upozorava istoričar Kamberović. Pored toga, u muslimanskim nacionalističkim krugovima u Sarajevu ne postoji spremnost da se priznaju sopstveni zločini. Tako su na pravoslavni Božić 1993. u jednom selu u blizini Srebrenice ubijene desetine Srba, a do danas niko nije osuđen.

Autor teksta napominje da velika većina ljudi odbacuje mogućnost novog rata ali da su šanse da se slomi dominacija nacionalističkih partija Srba, Bošnjaka i Hrvata male. I dok neodgovorni političari ekstremnim i proračunatim izjavama podgrejavaju napetosti, građani gube strpljenje. U posljednje 4 godine zemlju je napustilo 150.000 mladih i dobro obrazovanih ljudi. Postoje i male firme koje dobro posluju, u kantonu Sarajevo vladaju leve, liberalne i multietničke partije, u nogometnoj reprezentaciji BiH igraju fudbaleri svih nacionalnosti - pa ipak to ne može da zavara.

Na kraju članka novinar se vraća Dodiku. Navodi da je on na crnoj listi SAD-a, iako je poslednjih godina potrošio preko 30 miliona švajcarskih franaka na lobiranje u Vašingtonu. Spominje i EU, koja samo apelima pokušava da privoli Dodika da se urazumi. Nedavno je Dodik, kaže se u tekstu, boravio u Briselu ali je prije toga pojasnio tri stvari: da će koristiti pasoš Srbije, da je Bosna za njega samo radno mesto i da, ako je Drina granica između Srbije i BiH, "mi ćemo je popiti". Zvuči smešno, ali to nije komedija.

A onom ko progovori o tome šta ne valja u Dodikovoj zemlji, glava je u torbi. U ponedeljak je u Banjaluci ubijen jedan srpski biznismen. On se stalno žalio na pokušaje ucene i reketiranja. Za ministra sigurnosti BiH to je "ubistvo sa potpisom vlasti", kaže se u podužem članku objavljenom u listu Bazler Cajtung.

Izvor: 
BNN.BA/DW