EBRD u Sarajevu: Budućnost je u ekonomiji, ali Srbija kupuje i tenkove

Sastanak regionalnih funkcionera

EBRD u Sarajevu: Budućnost je u ekonomiji, ali Srbija kupuje i tenkove

08.05.2019 - 17:40
Politika

Pod motom "Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta" održan je sastanak lidera Zapadnog Balkana u okviru drugog dana biznis foruma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu. Susretu lidera Zapadnog Balkana u srijedu prisustvovali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, kao i predsjednika EBRD-a Suma Chakrabarti.

Chakrabarti je tokom sastanka ocijenio kako je veća ekonomska integracija na Zapadnom Balkanu ključna je za reforme koje mogu donijeti održiv, ekonomski rast u regiji.

"Integraciju vidimo kao vrlo moćan instrument za povećanje trgovine robom i uslugama, povećanje prekograničnih ulaganja i, možda najvažnije, poticanje razmjene novih ideja i inovacija", naveo je Chakrabarti.

Ponovio je stav EBRD-a kako je poboljšanje infrastrukture, prije svega cestovne, željeznica, luka, zračnih luka i telekomunikacija, ključno za međusobno povezivanje. Kao ključno oruđe je povezivanje Istovremeno, regija se može integrirati i putem investicija, što predstavlja značajno oruđe u borbi protiv iseljavanja stanovništva.

Sastanak je bio posvećen ekonomiji i potencijalima za razvoj i saradnju, a tokom dana biće prezentirani i zajednički regionalni projekti investitorima. Cilj je poslati poruku investitorima širom svijeta da je ovaj region stabilan i pogodan za investiranje.

"Mislim da mi i dalje imamo problem s percepcijom stranih investitora. Problem koji moramo da riješimo je povezanost regiona i da više moramo da radimo na političkoj i ekonomskoj stabilnosti. Ali, drugi problem koji imamo, za koji mi se čini da će biti teži nego ovaj prvi, je da napravimo bolju percepciju našeg regiona. Mislim da Zapadni Balkan ima ogromne potencijale, mnogo veće nego ih mi koristimo i razgovori s ovakvim partnerima kakvi su EBRD ili Svjetska banka dobar način da to i promijenimo. Najiskrenije i bez sumnje nama politika stoji na putu i mi političari moramo da nađemo način da to otklonimo", istakla je Brnabić.

Iako je ranije najavljeno da će forumu prisustvovati i predsjednik Kosova Hašim Tači u posljednji tren otkazao je dolazak, a razlozi su upravo političke prirode. Obrazloženje koje je dao na zvaničnoj stranici je da BiH nije priznala Kosovo, te da još uvijek građani Kosova trebaju vize za ulazak u BiH.

Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije, naveo je kako primjerom svoje zemlje želi ohrabriti lidere u BiH, te čelne ljude Kosova i Srbije da rješavaju političke sporove. Građani će, kaže, nakon toga osjetiti ekonomski boljitak. Nakon što su riješili sporove s Bugarskom i Grčkom, porastao je GDP, nezaposlenost opala, a povećale se i strane investicije, kazao je Zaev.

 

Izvor: 
BNN.BA/RSE