Edin Mušić još ne može komentirati najavu ostavki ministara iz DF-a

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH

Edin Mušić još ne može komentirati najavu ostavki ministara iz DF-a

12.06.2015 - 12:42
BiH

Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, nije želio mnogo komentirati najavu iz Demokratske fronte (DF) da će četvoro njenih ministara i formalno danas podnijeti ostavke u Federalnoj vladi.

Na pitanje Fene da li se i kako ovakav razvoj događaja može odraziti na Federalni parlament, s obzirom na to da DF čini jednu od stranaka većine, Mušić je kazao da ne može mnogo komentirati jer je za podnošenje ostavki tek čuo. 

- To će vjerovatno usložniti stanje u Parlamentu - kratko je prokomentirao, ali i dodao da su i članovi DF-a u Parlamentu učestvovali danas u dogovoru o podršci usvajanju dnevnog reda za sjednicu Predstavničkog doma najavljenu za 16. i 17. juni. 

Mušić napominje da se ovaj dogovor desio u momentu kad, bar što se njega tiče, nije bilo saznanja o današnjim najavljenim ostavkama DF-ovih kadrova u Vladi. 

Mušićeva Stranka demokratske akcije jedna je od članica vladajuće koalicije u Federaciji, kao i Hrvatska demokratska zajednica BiH, s kojima je DF, kao treći član, najavio proteklih dana razlaz, povlačenje svojih ministara. 

Iz DF-a je danas rečeno da će jedan od četvoro tih ministara, Aleksandar Remetić, koji je ujedno potpredsjednik Vlade, predati i napismeno njegovu i ostavke ostalih stranačkih kolega predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari. 

Uzrok DF-ovog nezadovoljstva je to što, kako navode, druge dvije partnerske stranke ne poštuju zakonske propise. To se, po izjavama, ispoljilo kada su partneri, uz protivljenje ministara DF-a, odobrili u Vladi uredbu kojom se resorna ministarstva izvlašćuju iz procesa imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama u FBiH a ovlašćuje Vlada. 

Izvor: 
Fena