Ekvador predaje SAD-u sve dokumente, telefone i kompjutere Juliana Assangea

Iz ambasade u Londonu

Ekvador predaje SAD-u sve dokumente, telefone i kompjutere Juliana Assangea

12.05.2019 - 21:41
Svijet

Vlasti Ekvadora potvrdile su da će predati Sjedinjenim Američkim Državama sve dokumente, telefone, kompjutere i hard diskove osnivača „WikiLeaksa“ Juliana Assangea koji su se nalazili u ekvadorskoj ambasadi u Londonu u kojoj je Assange boravio sedam godina.

Mediji navode i da će kompletan pretres njegovih prostorija u ambasadi Ekvadora biti obavljen 20. maja.

Ekvador, u čijoj se londonskoj ambasadi Assange krio od 2012. godine, odlučio je da mu ukine diplomatski azil zbog narušavanja nekoliko međunarodnih konvencija, ali prije svega zbog Assangeovog pokušaja miješanja u politiku Ekvadora.

Assange je 11. aprila ujutru uhapšen po nalogu Švedske i SAD-a. Sud u Londonu ga je proglasio krivim za narušavanje uslova puštanja iz zatvora uz kauciju.

SAD optužuju Assangea za zavjeru i objavljivanje ukradenih službenih dokumenata. Ministarstvo pravde SAD-a tvrdi da b Assange mogao da bude osuđen na pet godina zatvora.

Prema odluci londonskog suda, SAD su dužne da do 12. juna dostave Velikoj Britaniji dokumente za izručenje Assangea. U slučaju podizanja optužnice na osnovu Zakona o špijunaži, Assange bi u SAD-u mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.

Izvor: 
BNN.BA