Energoinvest Alžiru isporučuje opremu proizvedenu u BiH

Najveći projekat “Energoinvesta” u novijoj historiji

Energoinvest Alžiru isporučuje opremu proizvedenu u BiH

02.09.2015 - 15:40
BiH

Energoinvest d.d. Sarajevo priprema isporuku telekomunikacione opreme za najveću trafostanicu El Milia, naponskog nivoa 400/220kV, koja se gradi u Alžiru.

To je jedan od najvećih projekata “Energoinvesta” u novijoj historiji, koji su danas u Tvornici elektroopreme (TEO) u Blažuju predstavili direktori Energoinvestovih sektora Vedad Čengić i Kerim Balta. 

- Riječ je o izgradnji trafostanice El Milia u Alžiru za nama poznatog kupca Sonelgaz, odnosno Elektroprivredu Alžira. Za isporuku su pripremljeni ormari za telekomunikacioni segment u sklopu
 trafostanice i to predstavlja posljednju isporuku u ovoj oblasti. Dosad je već isporučeno više od 200 ormara za razne tehnološke procese u sklopu te trafostanice - kazao je Balta. 

Naveo je da je to jedan od najvećih ugovorenih Energoinvestovih poslova, a radi se o iznosu od oko 104 miliona KM, koji se sastoji iz dijela koji se tiče isporuke opreme i građevinskih radova na terenu. Energoinvest je ovaj posao dobio u najjačoj konkurenciji iz cijelog svijeta. 

Veličina projekta, kako je dodao Čengić, podrazumijeva veliki iskorak u poslovanju kompanije i dobivanje referenci. 

Pakovanje opreme je u toku, ali se priča tu ne završava. Ona se, kako je dodao Čengić, nastavlja  montažom ormara u Alžiru, ispitivanjem i puštanjam u pogon te opreme. 

Na samom projketu bilo je angažirano direktno i indirektno oko 60 ljudi u Energoinvestu u raznim fazama projektovanja, realizacije posla, komercijalnom segmentu, u i samim radovima u Alžiru. 

Čengić je posebno naglasio da se usvajanjem novih metodologija rada, proizvodnjom i integracijom telekomunikacijske opreme, realizira bh. proizvod. 

- Veoma važno generalno za isporuku ormara, elektroopreme i telekomunikacija, jeste da se ormari proizvode u BiH. Sve komponente koje se nabavljaju za integraciju cjelokupnih ormara i opreme, nabavljaju se iz BiH. Kada se radi o samoj opremi ona se uzima od nekoliko rijetkih preostalih proizvođača te opreme. Sve te komponente objedinjavamo u svakom ormaru pojedinačno, sklapamo ih, programiramo i dajemo im tu dodatnu vrijednost zajedno s projketom, dizajnom i pratećom dokumentacijom. Dakle, proizvodimo bh. proizvod više vrijednosti, koji izvozimo - naveo je Čengić.
 
Realizacijom ovog projekta, kako su naglasili, Energoinvest d.d. Sarajevo se, o pitanju sopstvene proizvodnje i isporuke telekomunikacijskih rješenja, svrstava u rang velikih svjetskih kompanija kao što su Siemens, Alstom, ABB i drugi

Izvor: 
fena