Entiteti nemaju saglasnost oko aranžmana sa MMF-om, Bevanda traži i kantone

Podjela teritorija, podrazumijeva i podjelu novca

Entiteti nemaju saglasnost oko aranžmana sa MMF-om, Bevanda traži i kantone

06.04.2020 - 11:25
Politika

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izrazio je nadu da će odluka o aranžmanu sa Svjetskom bankom vrijednom 35,6 miliona eura biti donesena ove sedmice te upućena u daljnju proceduru.  Bevanda je istaknuo da od aranžmana sa Svjetskom bankom nijedna konvertibilna marka ne ide u Budžet BiH te dodao da je isti slučaj i s aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), o kojem se sada tek pregovara.

Prema njegovim riječima, o podjeli sredstava trebaju se dogovoriti Republika Srpska i Federacija BiH.

- Budući da sam član Fiskalnog vijeća, gdje se donosi konačna odluka o aranžmanu sa MMF-om, moram reći da tamo nema saglasnosti između entiteta. Tamo sam također poručio da se nikada neću saglasiti s tim aranžmanom sa MMF-om ako u pismu namjere ne budu uključeni kantoni - istakao je Bevanda.

Takav stav on je obrazložio činjenicom da je borba protiv koronavirusa pitanje zdravstva, koje je u FBiH podijeljeno na Federaciju i kantone. Bevanda je naglasio da je uz sve ove inicijative, kao ministar finansija započeo razgovore o uvođenju moratorija na kredite koje je uzela BiH, odnosno njeni entiteti, kantoni i općine.

Izvor: 
BNN.BA/Avaz.ba