Enver Buza ili kako se odbraniti od odgovornosti za zločin u Uzdolu

Sitan "oficir" radi kojeg je kompromitovana Armija RBiH

Enver Buza ili kako se odbraniti od odgovornosti za zločin u Uzdolu

07.05.2019 - 17:53
Politika

Svjedočenja koje odbrana izvjesnog Envera Buze, koji je u bosanskohercegovačku zbilju ušao kao "komandant Samostalnog bataljona Prozor" 6.korpusa Armije Republike BiH, ovih dana iznosi u korist Buze pravno su karikaturalna.

Pumo vremena bi trebalo ozbiljnom istraživaču da, smisleno, odgovori na pitanje: ko je Enver Buza? Javnosti je ovo ime postalo koliko-toliko poznato kada je njegov bataljon, pod njegovom komandom, počinio ratni zločin u selu Uzdol. Poslije je postalo poznato da je, ispred SDA, imenovan za direktora Geodetskog zavoda BiH a kako je iz Uzdola dogurao do direktorske pozicije u Sarajevu, vjerovanto ni njemu samom nije jasno.

U ratu se predstavljao kao "potpukovnik Libijske vojske" i "lični prijatelj Muamera Gadafija" koji je, pazite sad, "u Kazablanki ostavio vilu sa bazenom da bi došao da se bori u BiH". Lakrdija kojoj su svjedočili brojni susretači "komandanta Buze", ostala je do danas živa jednako kao i priča o ratnom zločinu koji su počinili Buzini vojnici u napadu na Uzdol.

Od trenutka zločina do danas Buzina komanda, pa Buzina nadležna komanda - 6.korpus, pravdali su se da u Uzdolu nije počinjen nikakav ratni zločin već da su ubijeni civili - bili naoružani, tako kaže zvanični dokument koji je potpisao tadašnji komandant 6.korpusa ARBiH, izvjesni Salko Gušić.

U međuvremenu Tribunal u Den Haagu zainteresovao se za ratni zločin u Uzdolu. Sarajevska vlast još više - smislili su pakleni plan da za ratni zločin u Grabovici i Uzdolu otpreme čovjeka koji sa zločinom nije imao veze, ali jeste bio politički protivnik, a uz to i osnivač i prvi komandant Armije RBiH, dakle general Sefer Halilović.

Sarajevske vlasti su rezonovale ovako - "ne ide da mi javno uništavamo svog komandanta, već ćemo dati da to uradi Haag a mi ćemo, zna se!, poslati svjedoke da posvjedoče ono što smo mi smislili". Tako je i bilo osim što su prenebregnuli činjenicu da Sud u Den Haagu nije ovaj sarajevski i da tamošnje sudije imao lični i profesionalni dignitet koji ne zavisi od kretanja vlasti. 

Kada je konačna, oslobađajuća, presuda u predmetu Grabovica i Uzdol donijeta u Den Haagu, 2007.godine, Bosna i Hercegovina morala je odmah reagovati po činjenicama iz presude i optužiti i procesuirati one koji su stvarno odgovorni za ratne zločine u ova dva sela.

Međutim, to se oteglo desetak godina u slučaju Uzdola dok u predmetu Grabovice tužiteljica Vesna Budimir je obustavila istragu protiv onih koje je Den Haag našao odgovornima. Danas se za Grabovicu ne sudi nikome, a moralo bi. Za Uzdol se sudi Enveru Buzi.

Buza svoju karikaturalnu odbranu, koja liči na njegovo ratno predstavljanje "kao potpukovnika Libijske vosjke i ličnog prijatelja Muamera Gadafija", bazira na imaginacijama: brani se da nije znao, pa se ustanovilo da je znao. Branio je da je preduzeo mjere i obavijestio višu komandu - ali nema papira, a sada se brani da nije on komandovao akcijom u Uzdolu već, ni manje ni više, rahmetli Zićro Suljević koji je umro.

Također, Buza se brani da je akcija sprovedena u sklopu "Operacije Neretva 93" ali ni on ni njegovi vještaci ne znaju da ista, zapravo, nije postojala. Tako se "Gadafijev potpukovnik" brani imaginacijama koje će mu se, uskoro, razbistriti prilikom izricanja presude koju je izbjegavao 26 godina poturajući drugima, njegov Uzdol.

Izvor: 
BNN.BA