Erdogan: Nastavak mirovnog procesa s Kurdima nije moguć

Turski predsjednik poručuje

Erdogan: Nastavak mirovnog procesa s Kurdima nije moguć

28.07.2015 - 13:53
Politika

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ocijenio je u utorak da "nije moguć" nastavak mirovnog procesa s Kurdima sve dok pobunjenici iz Radničke stranke Kurdistana (PKK) izvode krvave napade na turske sigurnosne snage.

"Nije moguće nastaviti (mirovni proces) s onima koji prijete nacionalnom jedinstvu", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari uoči službenog četverodnevna posjeta Kini i Indoneziji. Turski predsjednik je usto ponovio da neće popustiti pred "terorističkom prijetnjom" PKK-a i džihadističke skupine Islamske države (IS). 

"Nema ni govora o uzmicanju. To je dug proces i on će se nastaviti jednako odlučno", rekao je. Erdogan je još jednom stavio obje organizacije u isti kontekst dok Zapad računa na sirijske Kurde, saveznike PKK-a, u borbi s IS-om. Turska je prošle sedmice počela zračnu ofanzivu na ciljeve IS-a u Siriji, nakon bombaškog napada u Surucu koji se pripisuje džihadističkoj skupini i u kojemu su poginula 32 kurdska borca. 

Ankara je gotovo istovremeno izvela više zračnih udara na PKK koji je pak zaredao s krvavim napadima na pripadnike turskih sigurnosnih snaga. Nakon prvih turskih napada PKK je prekinuo primirje koje je poštovao od 2013. i ubio više vojnika na jugoistoku Turske gdje su Kurdi u većini. Erdogan je također ocijenio u utorak da bi "sigurnosna zona" iz koje bi IS bio protjeran, a koju Turska i Sjedinjene Države žele uspostaviti na sjeveru Sirije, olakšala povratak sirijskih izbjeglica iz Turske. 

"Čišćenje tog područja i uspostava sigurnosne zone omogućili bi povratak kući" tih izbjeglica čiji se broj procjenjuje na 1,8 miliona. Washington i Ankara su odlučili pojačati vojnu saradnju protiv IS-a i uspostaviti, kako navodi jedan američki dužnosnik, "zonu bez IS-a" na tursko-sirijskoj granici. Članice NATO-a su se na zahtjev Ankare u utorak ujutro sastale u Bruxellesu kako bi razgovarale o sigurnosnom stanju u Turskoj. 

Izvor: 
Fea
Tagovi: