Eto ih u BiH: Turska će pustiti stotine hiljada izbjeglica, 100.000 ih već čeka u Grčkoj

Svjetska kriza sa krajnjom tačkom u Bosni i Hercegovini

Eto ih u BiH: Turska će pustiti stotine hiljada izbjeglica, 100.000 ih već čeka u Grčkoj

28.02.2020 - 10:54
Svijet

Novi ratni sukobi u Siriji, u kojima je sirijska vojska ubila 33 turska vojnika, doveli su do velike napetosti na svjetskom nivou. Turska je kazala da se neće povući iz Idliba dok, istovremeno, u ovoj regiji pristiže i sirijska vojska. NATO večeras hitno zasjeda, zbog napada na turske vojnike, a ka Sredozemnom moru brodove je uputila Rusija.

Kao jedna od protivmjera, na činjenicu da Evropa i SAD dozvoljavaju sirijskoj vojsci, ali i kurdskim teroristima, da ubijaju turske vojnike, zvaničnici Ankare već su sopštili da će ka Evropi tj. Uniji propustiti na stotine hiljada novih izbjeglica.

Prošle godine, u ovo vrijeme, u Grčkoj se nalazilo oko 50.000 izbjeglica. Danas ih već ima 100.000. Bosna i Hercegovina je prva zemlja na udaru ovih velikih politika i prilično se, preko leđa naše, nesređene države, prelamaju svjetske politike koje Bosna i Hercegovine sve teže može podnijeti.

"Ono što mi imamo kao Služba za poslove sa strancima, druge agencije i Ministarstvo sigurnosti, a ono što je ranije ministar Fahrudin Radončić kazao, jeste da se u Grčkoj nalazi više od 100.000 migranata. Kada imate toliki broj izbjeglica u Grčkoj, a prošle godine u ovo vrijeme imali smo ih 50 hiljada, sigurno da postoji zabrinutost. Osim toga, imamo u Srbiji između sedam ili osam hiljada izbjeglica, a prošle godine bilo ih je oko dvije i po do tri hiljade. Pokazalo se da ljepši i topliji dani donose veći priliv migranata. U jednom danu imali smo dnevni priliv od 30 migranata, a onda 130. To su samo neki pokazatelji koji ukazuju da će sigurno ova godina biti izazovnija, pogotovo ako se nastave sukobi i ako se pokrenu izbjegla i raseljena lica, kojih u Turskoj ima više od tri miliona. Očekujemo na granici BiH veći priliv nego što je to bilo u proteklom periodu", kaže za Avaz.ba, Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Trenutno je jasno da Turska šalje, Grčka i Srbija samo proslijeđuju, a Bosna i Hercegovina trpi najgori pritisak migrantske krize. Hrvatska i Mađarska koriste čak i bojevu municiju, u nakani da migrante spriječi da uđu u Evropsku uniju. Tako oni ostaju u Bosni i Hercegovini i prijete velikoj eskalaciji u našoj zemlji.

Izvor: 
BNN.BA