EU danas uvodi nova pravila za pristupanje: Oštri uslovi u pogledu pravne države

Nova pravila

EU danas uvodi nova pravila za pristupanje: Oštri uslovi u pogledu pravne države

05.02.2020 - 07:44
Politika

Evropska komisija će danas, poslije gotovo tri mjeseca, pred javnost izaći sa prijedlogom nove metodologije proširenja Evropske unije (EU).

To će zapravo biti njen odgovor na inicijativu Francuske i njenog predsednika Emanuela Makrona, ali i još devet zemalja članica, o tome kako će ubuduće izgledati taj proces. U isto vreme, taj dokument bi mogao da "zapečati" sudbinu i Srbije, koja je u procesu već poodmakla, što u isto vreme nije garancija da će se pravila u međuvremenu promijeniti.

Kako "Blic" saznaje iz diplomatskih izvora, ne očekuje se da će prijedlog izgledati onako kako ga je predstavila Francuska, ali je sasvim sigurno da će do izmena doći jer, kako naš izvor navodi, "Francuzi od toga neće odustati".

Žele da se u fokus stavi vladavina prava prije svega, i da se uspostavi sistem takozvane nagrade i kazne, po kome će zemlje zbog napretka biti nagrađivane, što mogućnošču da i prije članstva koriste evropske fondove. što učešćem u radu pojedinih institucija i programa - priča naš izvor. Na sličan način reformu tretira i prijedlog koji su, nakon Francuske, uputile i devet zemalja članica: Austrija, Estonija, Italija, Češka, Letonija, Slovenija, Poljska, Litvanija i Malta. One su predvidjele grupisanje poglavlja po tematskim oblastima, pristup na osnovu zasluga, stogo i pošteno uslovljavanje, podsticaje za zemlje kandidate, a insistira i na dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji.

Francuska je svojim non-pejperom iz oktobra prošle godine podigla buru ne samo na Zapadnom Balkanu, već i u celoj EU, uslovljavajući početak otvaranja pregovora o članstvu za Sjevernu Makedoniju i Albaniju upravo promjenom metodologije proširenja.

Osude su stigle gotovo sa svih strana, a otvorena pitanja bez odgovora. Mnogi su to protumačili kao šamar u lice zemljama Zapadnog Balkana koje, kako se pričalo, "nikada neće stići do članstva".

Izvor: 
BNN.BA/Blic