EU pred ključnim momentom - ko će predvoditi Uniju?

Odluka na 400 miliona glasača

EU pred ključnim momentom - ko će predvoditi Uniju?

24.05.2019 - 21:44
Svijet

Građani Češke i Irske glasali su danas na izborima za Evropski parlament, pošto su dan ranije to učinili birači u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. Četverodnevnom glasanjem u 28 zemalja članica počinje novi politički ciklus u Uniji u kojemu će se izabrati i novi čelnici evropskih institucija. Također, izbori dolaze u vrijeme planiranog odlaska Velike Britanije iz Unije te prijetnji koje dolaze izvana i iznutra. Velika Britanija i Nizozemska glasale su u četvrtak, no većina od 28 članica na glasanje će u nedjelju.

Više od 400 miliona glasača odlučit će smjer Evrope u narednih pet godina.

Glavno je pitanje hoće li evropska zakonodavna tijela, kojima su dugo dominirale stranke lijevog i desnog centra, biti paralizirane izbornim uspjehom skupina koje su na marginama političke sfere Evrope.

Novi će parlament biti vrlo bitan u odabiru novih članova Evropske komisije prije nego li započnu s normalnim radom i raspravama o novih inicijativama i glasanju o ključnim problemima, poput budućeg europskog budžeta.

Antisistemske stranke širom Unije provode kampanje kako bi nanovo izgradile EU na svoj način, a njihove brojke u Parlamentu mogle bi porasti nakon izbora.

Još jedna briga je odaziv glasačkog tijela. Postotak glasača uobičajeno je manji od izlaska na lokalne ili parlamentarne izbore u svakoj od članica, a upravo mali odaziv mogao bi manjim marginalnim strankama pojačati utjecaj.

U slučaju Češke, odaziv je 2014. godine bio 18 posto, u Irskoj je radi usporedbe bio 52 posto.

Irski odaziv mogao bi biti i još veći zbog ovogodišnjeg referenduma koji se održava u isto vrijeme, a gdje Irci glasaju o liberalizaciji zakona u razvodu braka. Potencijalno iznenađenje u Češkoj mogla bi biti Piratska stranka koja stoji vrlo dobro u anketama.

U međuvremenu, britanska premijerka Theresa May danas je objavila kako uskoro podnosi ostavku na svoju funkciju.

May je premijersku dužnosti preuzela nakon referenduma 2016. na koje su Britanci većinom, iako tijesnom, glasali za izlazak iz EU, ali do danas nije uspjela privoljeti parlament da potvrdi sporazume s Bruxellesom o načinu na koji će se razdruživanje provesti.

Premijerka May pokazala je žilavu upornost tokom svog mandata, jednog od najburnijih u novijoj britanskoj historiji, no obećala je napustiti dužnosti ako zastupnici podupru sporazum koji je dogovorila s evropskim pregovaračima.

Datum povlačenja nije objavila, a nestrpljivost u političkoj klasi zbog toga raste.

 

Izvor: 
BNN.BA