EU traži povlačenje taksi: "Priština će ostati zaglavljena"

Beograd - Priština

EU traži povlačenje taksi: "Priština će ostati zaglavljena"

14.01.2019 - 20:26
Evropska unija

U Briselu tvrde da nije riječ o blokadi procesa, već da se sa prištinskom stranom prevashodno radi na rješavanju pitanja takse.

EU, Beograd, Priština

”Na sastanku sa novoformiranom delegacijom Prištine prošle nedelje u Briselu jasno im je rečeno da EU želi da se tarife povuku i oni su to razumeli. Stavljene su konkretne ideje na sto. Oni sada imaju svoj unutrašnji dijalog i čekamo da vidimo šta će iz toga proizaći”, rečeno je za Tanjug u evropskim diplomatskim izvorima, prenosi B92. 

Komesar za pregovore o pristupanju Johannes Hahn je u nedavnom razgovoru sa austrijskim novinarima takođe poručio da se nada ”odgovoru Kosova u narednim danima”. 

U Briselu ocjenjuju da će ”Priština ostati zaglavljena” na putu evrointegracija ukoliko ne poštuje obaveze iz CEFTA i duh Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju, a kao ”veliki problem” navodi se i nepostojanje zajedničkog stava svih političkih činilaca u Prištini. 

U EU kažu da se tu može naći i smisao novoformirane delegacije Prištine, koja bi trebalo da bude ”mehanizam za donošenje zajedničkih pozicija” kosovske strane. 

”Thaci ostaje glavni pregovarač na nivou predsjednika, ali je problem što na strani Kosova ima internih sukoba. Želimo da kad Thaci dođe on ima i sveobuhvatni mandat, a ova delegacija je mehanazam koji može pomoći u tom smislu”, objašnjavaju u evropskim krugovima bliskim procesu dijaloga. 

U Evropskoj komisiji takođe naglašavaju da oni konkretno sa prištinskom stranom trenutno rade na ”razrešavanju pitanja carina”, a sve zarad pomeranja stvari u cjelokupnom procesu postizanja sveobuhvatnog rješenja za odnose Beograda i Prištine. 

 

Izvor: 
BNN.ba / B92