"Europski" nivo: Plenković htio da se tuče sa Grmojom

Premijer Hrvatske se našao uvrijeđen jer mu je Grmoja dobacio da radi za Srbiju i da je anemičan

"Europski" nivo: Plenković htio da se tuče sa Grmojom

17.01.2019 - 08:12
Region

Ja sam postavio pitanje premijeru o tome da Srbija otvara poglavlja i da je Hrvatska ne blokira. Ja sam rekao da ministrica ne saziva povjerenstvo koje se mora sastajati da se vidi što Srbija radi po pitanju nestalih i drugih pitanja. Rekao sam mu da ministrica radi u korist Srbije ako ne saziva povjerenstvo. Premijer je vrlo agresivno reagirao i dobacio je da je to što govorim jadno. Ja sam tražio zaštitu predsjednika sabora. Rekao sam da ako on ne reagira, da to znači da i on radi za srpske interese. On je u tom trenutku meni počeo vikati da sam jadan. Atmosfera se u saboru potpuno usijala. Jandroković je u tom trenutku prekinuo sjednicu - ispričao je za Index.hr, zastupnik Mosta u Saboru Hrvatske, Nikola Grmoja. Njegov govor je, naime, isprovocirao premijera Hrvatske do te mjere, da je Plenković prvo koristio niz uvrijedljivih riječ a potom, krenuo i fizički ka Grmoji što su spriječili ostali saborski zastupnici i ministri Vlade Hrvatske.

Sve je otpočelo kada je Grmoja, optužio ministricu vanjskih poslova ali i premijera Vlade Hrvatske da "rade za interes Srbije", zbog čega je uslijedila burna Plenkovićeva reakcija u kojoj se našla i poneka uvreda za Grmoju.

"Poštovani predsjedniče, u stanci sam iznio da je Srbija otvorila nova poglavlja, da Hrvatska ništa nije učinila po tom pitanju. Vaša ministrica krši odluku vlade i ne saziva povjerenstvo, a naši logoraši sami dižu tužbe protiv Srbije. Isto tako, Srbija ne dostavlja, odnosno skriva informacije o nestalima. Mene zanima da bi bilo dobro radi javnosti, možda imamo neke koristi od toga", govorio je Grmoja.

Plenković mu je odgovorio da bi "radi higijene" trebao prestati govoriti da hrvatski ministri djeluju u interesu Srbije.

"Djelujete jadno", rekao je Plenković.

"To je jedna razina koja je toliko jadna da mi je žao komentirati, to nije dobro za vas, budite kreativni, ne jadni", rekao je Plenković Grmoji.

Grmoja mu je odgovorio.

"Premijer je vidno nervozan. Govorite mi da su moji istupi jadni. Nemate nikakvo to pravo. Ja sam obrazložio jasno da ministrica krši odluku vlade, a Hvidra je podigla prijavu protiv ministrice", govorio je Grmoja.

"Nemojte biti nervozni kad vas se prokaže", govorio je Grmoja.

Jandroković ih je smirivao. Grmoji je kazao da su teške optužbe da hrvatska ministrica radi za interese Srbije.

"To je teška optužba", rekao je Jandroković.

No riječ je opet uzeo Grmoja.

"Ja sam iznio političku kvalifikaciju i iza nje stojim. Nikoga nisam vrijeđao, bio sam jako pristojan. A predsjednik vlade je vidno nervozan jer sam ga razotkrio da radi za srpske interese. On je reagirao i rekao da sam jadan. Premijer radi za srpske interese", rekao je Grmoja.

"Iznosite teške optužbe, to morate dobro argumentirati, prestanite klevetati", rekao je Jandroković koji je sazvao pauzu.

"Ja sam izabran da štitim interese građana", vikao je Grmoja.

Nakon svega, Grmoja je za Iden.hr o incidentu sa Plenkovićem, kazao sljedeće: 

"HDZ-ovci su nam dobacivali. Dobacili su nešto Ines Strenji što se javlja, što je ona učinila za Hrvatsku. Ja sam rekao da je ona bila na ratištu za razliku od njega i anemičnog. On je krenuo fizički prema meni vrlo agresivno. Ja sam ostao stajati jer nisam nikad Plenkovića vidio u tom izdanju. Ja sam se pitao što napraviti. Treba braniti sebe, a on je ipak premijer. Nisam se uopće snašao. Mislim da ga je kolega Bulj zaustavljao. Zaustavili su ga i drugi zastupnici, Bulj zna koji su. On ih je u nekoliko navrata pokušao zaobići i probiti se do mene. Premijer je fizički krenuo prema meni. Nisam prozivao nikoga na temelju nacionalnosti nego sam samo rekao da premijer ne štiti hrvatske interese", rekao je za Grmoja. 

Plenković je odgovorio:

"Još jednom, kad dođe izvješće o raspravama u okviru europskog vijeća dio zastupnika, a tu prednjače mostovci, unose teme koje s njima nisu povezane, unose govor mržnje i danas, najteže klevetničke optužbe Grmoje prema ministrici vanjskih poslova, a onda i prema meni, praktički za veleizdaju. Kad vam netko kaže da radite za interese druge države, u ovom slučaju Srbije, to je nedopustivo, time je prijeđena granica. Išao sam ga pitati na koga je mislio za veleizdaju, ali je čovjek izašao iz sabornice. Svjedoci smo da nekoliko mostovaca kontinuirano klevetaju, ali kad dođe do optužbe za rad u interesu druge države, za veleizdaju, to je ona granica kad možemo reći da je prijeđena crta, zato sam mu i rekao da su mu komentari jadni", kazao je Plenković.

Inače, napetost u Saboru Hrvatske već odavno raste i rasprave, vrlo često, dobijaju izgled najave fizičkog incidenta.

Izvor: 
BNN.ba