Evropski parlament odobrio viznu liberalizaciju za Kosovo

"Građani Kosova, budite sretni"

Evropski parlament odobrio viznu liberalizaciju za Kosovo

13.09.2018 - 15:26
Svijet

Sa 420 glasa "Za" Evropski parlament podržao je otvaranje pregovora o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova. Protiv je bilo 186 poslanika, dok je 20 bilo suzdržano. 

Nakon odluke EP-a, treba da počnu razgovori sa zemljama članicama Evropske unije, kako bi se u daljem postupku o tome konačno izjasnili ministri unutrašnjih poslova zemalja članica EU-a.

U ime EU-a razgovore sa zemljama članicama Unije će voditi Tanja Fajon.

Prvobitno je bilo predviđeno da se glasanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo u EP-u obavi tokom oktobra, ali su neke parlamentarne grupe zatražile da se o tome glasa na septembarskom zasjedanju, saopštio je Odbor EP-a za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove.

Za usvajanje vizne liberalizacije je potrebna kvalifikovana većina ministara unutrašnjih poslova EU-a.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj zahvalio je EP-u na podršci za otvaranje pregovora o dobijanju vizne liberalizacije za građane Kosova.

"Građani Kosova, budite sretni. Uskoro ćete se slobodno kretati po Evropi. Zahvalan sam svim poslanicima i poslaničkim grupama, iz svih zemalja članica. EP je podržao naše pravo na slobodu kretanja", napisao je Haradinaj na svom Facebook profilu.

Reagovao je i ministar spoljnih poslova Kosova Behgjet Pacolli, koji je rekao da je Priština prošla jedan izazov.

Evropska komisija je 18. jula saopštila da je Kosovo ispunilo svih 95 uslova i predložila je EU da liberalizuje vizni režim za građane Kosova, koji jedini u regionu još ne mogu da i putuju bez viza u zemlje Šengen zone.

Izvor: 
BNN.BA / Al Jazeera, Agencije