FBiH: Potvrđeno 12 novih slučajeva zaraze

Testirano 454 uzoraka

FBiH: Potvrđeno 12 novih slučajeva zaraze

02.05.2020 - 17:16
BiH

U protekla 24 sata na području Federacije BiH u testirana su 454 uzorka, a od toga je potvrđeno 12 novih slučajeva koronavirusa. 

Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, rekao je da su novozaraženi s područja ZDK (Maglaj), SBK (Novi Travnik), te HNK i ZHK.

Kazao je da su se u posljednja 24 sata, oporavila 24 pacijenta. Na području Federacije BiH do sada je testirano ukupno 18.476 uzoraka, a do sada je COVID-19 potvrđen kod 932 osobe. Oporavljeno je 385 pacijenata, a zabilježena su ukupno 33 smrtna slučaja.

Trenutno je kaže, 514 oboljelih od koronavirusa u FBiH, a u Federaciji BiH hospitalizirana su 34 pacijenta, od čega su tri na respiratoru.

"Sve više uviđamo koliko je važna javnozdravstvena infrastruktura koja predstavlja sigurnost zajednice. Da bi smanjili rizik od pojave bolesti važne su preventivne mjere na radnim mjestima. Također važna je i visoka svijest kod osoba koje se zaraze da se samoizoliraju i obavijest svoje okruženje o tome", rekao je Musa.

Naglaso je i da je potrebno smanjiti rizik od pojave epidemije u zdravstvenim ustanovama ili u domovima za starije osobe, dodajući da u narednoj fazi slijede još neke mjere koje se tiču okupljanja 10 i više osoba, pa onda u drugoj fazi odobrenje rada ugostiteljskih objekata uz pridržavanje mjera.

Izvor: 
BNN.ba / klix.ba