Filandra: Nekulturno je i besmisleno da Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnika

Dekan Fakulteta političkih nauka

Filandra: Nekulturno je i besmisleno da Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnika

09.12.2018 - 20:57
Politika

- Bošnjaci znaju i trebaju znati da nije pošteno da oni Hrvatima biraju člana Predsjedništva, drugim riječima  njihova predstavnika. Ovaj potez je besmislen i rekao bih "nekulturan" - rekao je dekan FPN-a u Sarajevu dr. Šaćir Filandra. 

Objasnio je kako su opravdani protesti i nezadovoljstvo Hrvata protiv nametanja Komšića za člana državnog vrha. 

- Nezadovoljstvo je apsolutno opravdano. Međutim, ta se situacija mogla i trebala riješiti. Hrvati moraju znati da izmjena Izbornog zakona neće biti temelj za uspostavu trećeg entiteta kao što to smatraju Bošnjaci - rekao je dekan Filandra.

Po njegovom mišljenju, slučaj Komšić predstavlja "jednu veliku političku ujdurmu koju su napravili ljudi koji su u biti politički nepismeni".

- Sasvim je normalno da Hrvati imaju svoga čovjeka koga smatraju svojim predstavnikom bez obzira na to što u Ustavu kaže. Ako imate moralni stav, neka onda svako izabere svog predstavnika - objasnio je Filandra.

Podsjetio je dugu društveno-političku historiju predstavljanja različitih zajednica u Bosni i Hercegovini navodeći da takvi primjeri sežu još iz vremena otomanske vlasti.

- Mi imamo višestoljetnu tradiciju nacionalnog predstavljanja. Kada je u ovu zemlju došao Omer-paša Latas 1850., tada su mu četiri sarajevske zajednice, pravoslavci, katolici, muslimani i židovi, otišli u susret dočekati ga. To je zapravo naša tradicija, nije to nikakva sladunjava priča u BiH.  Jedan ne može predstavljati drugoga - istaknuo je dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Izvor: 
BNN.BA/Vijestičba