Firma koja čisti puteve u Jablanici nema licence za obavljenje tih poslova

Još 2017. utvrđeno da "Poduzeće za javne puteve Mostar" ne ispunjava šest uslova

Firma koja čisti puteve u Jablanici nema licence za obavljenje tih poslova

23.01.2019 - 15:58
BiH

Nakon što su sinoćnje padavine prouzrokovale saobraćajani kolaps u Jablanici, oglasila se Federalna uprava za inspekcijske poslove koja navodi kako od jutros rade na otvrđivanju razloga saobraćajnog kolapsa na magistralnoj cesti M17. Kako se navodi, još 2017. godine utvrdili da privredni subjekt "Poduzeće za javne puteve Mostar" koji se bavi održavanjem cesta nije ispunjavao šest uslova za dobivanje licence za taj posao. 

Jablanica, kolaps

"Federalna uprava za inspekcijske poslove od jutros radi na utvrđivanju razloga saobraćajnog kolapsa na magistralnoj cesti M17, u mjestu Donja Jablanica. Federalni saobraćajni inspektori su prisustvali sastanku nadležnih institucija u JP ceste FBiH, a dodatne informacije će javnosti biti poznate po okončanju inspekcijskih aktivnosti i utvrđivanja činjeničnog stanja i odgovornosti za jučerašnji saobraćajni kolaps.

Ovom prilikom, također, želimo informisati javnost da su federalni saobraćajni inspektori još u 2017. godini, vršeći ispekcijski nadzor u smislu provjere uslova za posjedovanje Licence A+ od strane privrednog subjekta koji ima javno ovlaštenje za održavanje cesta i autoputeva, po Pravilniku o licenciranju izvođača radova redovnog održavanja cesta („Službene novine FBiH“ br. 56/15), utvrdili da privredni subjekt u trenutku dobijanja licence A+, kao i u trenutku revizije licence, nije ispunjavao šest uslova za sticanje licence, odnosno da, između ostalog, nije posjedovao adekvatne ljudske i mehaničke resurse za obavljanje poslova održavanja puteva, o čemu je 23.10.2017. godine informisano i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija", navodi se se u saopćenju Federalne uprave za inspekcijeske poslove. 

Povodom sinoćnjeg kolapsa u Donjoj Jablanici, oglasio se i načelnik ove općine Salem Dedić, koji pak, odgovorne smatra vozače i to da vozila nisu imala adekvatnu opremu. 

"Vozila nisu imala adekvatnu opremu i blokada je uslijedila mimo svih aktivnosti koje su nadležni poduzimali. Naime, na izlazu iz Jablanice dva autobusa i teretna vozila su blokirala magistralu. Drugi razlog je saobraćajna kultura naših vozača, koji formiraju tri trake na izlazu iz Jablanice prema Mostaru. To su glavni uzroci blokade saobraćaja. A što se tiče uređenja i održavanja cesta nadležni su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i JP Ceste federacije, odnosno firme koje su dobile ove dionice", kazao je Dedić.

Izvor: 
BNN.ba