Formiran SPD: Stara lica, stara priča...

Nakon višestrukih razlaza, bivši članovi SDP-a se okupljaju u SPD

Formiran SPD: Stara lica, stara priča...

29.06.2019 - 15:57
Politika

Završena je Osnivačka Skupština Pokreta socijalne pravde (SPD). U Predsjedništvo ove buduće stranke ušli su: Ivo Komšić (predsjednik), te članovi Reuf Bajrović, Zlatan Begić, Alisa Bijedić, Mladen Ćavar, Nihad Čolpa, Dženan Đonlagić, Sakib Kopić, Zoran Jovanović, Elma Karišik, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, Miro Lazović, Meliha Lekić, Goran Mačkić, Zlatko Miletić, Amir Murić, Hasan Muratović i Emir  Zlatar.

Od oko 400 pozvanih delegata, formaliziranju SPD-a prisustvovalo je nešto više od pola. Prvi red Osnivačke skupštine bio je poligon za stara lica "ljevice". Nekada, ne tako davno, svi oni bili su članovi jedne stranke.- SDP-a koji se rasuo na SDU, DF, GS i, sada, SPD kao pokušaj pravljenja SDP-a kojeg više nema. 

Ideja okupljanja tzv. "ljevice" nije politički loša ali postavlja se pitanje po čemu su to, danas skupljene alfa/omege "ljevice" pravi ljevičari? Da li se "ljevičarstvo" dokazuje samo tako što se kaže da ste za građansku BiH i pored sebe, uz svoju, priključite i predstavnike drugih dvije-tri nacije!? 

Ljevica je sama sebe, odavno, svela na Sarajevo a građansku BiH zagovaraju uglavnom na onom područiju na kojem je ta ideja odbranjena tijelima pripadnka Armije RBiH. Danas biti za "građansku", a one koji su takvu BiH odbranili smatrati nedostojnim "ljevičarske ideje" - politički je neispravno i smiješno.

Također, svesti (njihovo) građansko djelovanje na Sarajevo, a u sred Sarajeva ne reći koje su to snage od multietničkog Sarajeva, koje je odbranjeno u ratu, napravili kasabu u miru, ili ne dići glas protiv silnih ubistava i korupcijskih skandala koji se u Sarajevu događaju od 1992.godine, a smatrati se ljevičarem, neukusno je i neljudski. 

Pa, ipak, skupština je održana a lica koja su predstavljana kao perjanice SPD-a nije potrebno predstalvjati. Oni su poznati javnosti. Bili su u više stranaka, vlada, pokreta i koalicija pa javnost o "novom projektu", sigurno ima već utabano, staro mišljenje. 

Izvor: 
BNN.BA/Foto: Avaz.ba