Forto kandidat za premijera, Konaković za predsjednika Skupštine KS

Okončan dogovor za formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo

Forto kandidat za premijera, Konaković za predsjednika Skupštine KS

27.11.2018 - 17:15
Politika

Dogovor za formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo, okončan je. Kako saznajemo, mjesto premijera pripalo je Našoj stranci koja će na ovu funkciju, vjerovatno, kandidovati Edina Fortu. Mjesto predsjednika Skupštine bi trebao zauzeti Elmedin Konaković iz "Naroda i pravde".

Od ukupno 12 ministarstava, koliko ima Vlada Kantona Sarajevo, šest će pripasti "lijevom" bloku stranaka i to: Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, Monistarstvo saobraćaja, Ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo pravde i Ministarstvo komunalne privrede.

Strankama "centra" pripalo je sljedećim šest ministarstava: Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za boračka pitanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede te Ministarstvo obrazovanja i nauke.

 

Lijevom bloku stranaka pripast će Ministarstvo za socijalna pitanja, Ministarstvo za saobraćaj, Ministarstvo prostorng uređenja, Ministarstvo pravde, te Ministarstvo komunalne privrede.

Iako je bilo govora o tome da će neka ministarstva u KS biti popovljena to se, ipak, nije dogodilo te će Vlada KS imati iste resore kao i do sada.

Izvor: 
BNN.BA