Forto mandatar: Nova Vlada KS će donijeti preko 300 mjera

Nakon kraćih pregovora postignut sporazum

Forto mandatar: Nova Vlada KS će donijeti preko 300 mjera

04.12.2018 - 18:33
Politika

Danas je u Sarajevu potpisan sporazum o formiranju Vlade Kantona Sarajevo. Sporazum su potpisali šest stranaka i to SBB, SDP, DF, NS, NBL i NiP, stranke koje će činiti vladajuću većinu i buduću Vladu. Nakon višestrukih pritisaka, prijetnji, pa čak i zloupotreba raznih organa, u pokušaju da se srpiječi formiranje Vlade Kantona Sarajevo, bez SDA, "šestorka" je nastavila dalje. Uskoro će saopćiti imena ministara nakon čega će u Kantonu Sarajevo biti okončan posao formiranja vlasti bez SDA, što je urnek koji će se prepisati u cijeloj BiH. 

Potpredsjednica SBB-a, Adisa Omerbegović-Arapović, izjavila je da su se stranke aglasile da, u narednom mandatnom periodu, provedu 29 ciljeva i 300 reformi. 

Mandatar Edin Forto izjavio je da su "do sada su programi pisani na nekoliko stranica papira. Ovo su mjere koje planiramo provesti u budućnosti. Neke se mogu odmah. Želim reći da sam ja u ovom trenutku kandidat, a sve to treba potvrditi na Skupštini". 

Forto je dodao i da će prioritet nove Vlade KS biti dva zakona za suzbijanje korupcije, te da će odmah krenuti na usvajanje dva zakona koji se tiču provjere imenovine zvaničnika.

Ostali članovi stranačkih delegacija, izrazili su zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma te najavili da će Vlada KS biti formirana u narednih 15-tak dana. Inače, nova Vlada KS ima formalno dva bloka "lijevi" i blok "centra" koji su, između sebe, postigli visok stepen saglasnosti oko 300 mjera koje, u budućnosti, žele provesti. 

Sigurno je da će im, na tom putu, stajati SDA koja će ih pokušati ometati i rušiti raznim sindikatima, štrajkovima, nevladinim organizacijama te, upravo zbog toga, primopredaja vlasti, ali i novo zakonodavstvo unutar KS, mora biti izuzetno efikasno.

Promjena načina izbora upravljačkih struktura javnih ustanova i javnih preduzeća, trebao bi biti jedan od prvih koraka nove skupštine većine u Kantonu Sarajevo jer ove izmjene potrebne su da bi nova vlast brzo mogla preuzeti kontrolu nad cjelokupnim aparatom koji bi im, ako ga ne brzo stave u okrive zakona i u službu vlasti, mogao početi praviti opstrukcije i probleme.

Izvor: 
BNN.BA