Garaplija: Iza atentata na Halilovića stajali su Alispahić, Mujezinović, Ugljen, Muslimović...

vjedočenje bivšeg agenta tajne političke policije AID Edina Garaplije

Garaplija: Iza atentata na Halilovića stajali su Alispahić, Mujezinović, Ugljen, Muslimović...

16.08.2017 - 20:03
Politika

Edin Garaplija je, svojim svjedočenjem, kao i priznanjem kojeg je skupa sa svojim operativcima dobio od ubice iz "Ševa" Nedžada Herende, demaskirao način na koji su policijski i vojni funkcioneri, tokom agresije na Republiku BiH, zapravo izvršili državni udar negirajući svaku vrstu zakona, uvodeći bezakonje i ubistva kao "normalan" način uklanjanja svih koji im smetaju.

U svom intervjuu datom ugašenoj "Slobodnoj Bosni", Garaplija je na pitanje novinara ko je koristio teroriste iz jedinice "Ševe", kazao sljedeće: "Uslugama Ševa su se koristili mnogi: Asim Dautbašić, Jozo Jozić, Bakir Alispahić i Enver Mujezinović, te Fikret Muslimović i Jusuf Jašarević u armijskom vrhu. Ševe su radile yehnikom koju im je dao Enver Mujezinović, tadašnji načelnik SDB Sarajevi i bliski saradnik Bakira Alispahića, ministra policije i Nedžada Ugljena, sekretara za državnu bezbjednost u republičkom MUP-u".

Na upit novinara da ispriča koje najupečatljivije priznanje je Garaplija dobio od teroriste Herende, Garaplija je izjavio da je se radilo o Herendinom priznanju o učešću "Ševa" i Herende u atentatu na generala Sefera Halilovića i njegovu porodicu. Na pitanje novinara "Slobodne Bosne", septembra 1998.godine, ko su nalogodavci atentata na Halilovića, Garaplija je odgovorio: "Alispahić, Ugljen i Mujezinović, te na drugoj strani, dakle ispred Armije Jašarević i Muslimović".

Međutim Garaplija je ovu istu priču, kasnije, ponovio i pred istražnim organima kojima je kazao da su Alispahić, Ugljen i Mujezinović bili upoznati o atentatu na Halilovića, kao i Muslimović i Jašarević. S obzirom da je od Garaplijine izjave proteklo gotovo 20 godina, postavlja se pravo pitanje da li Bosna i Hercegovina, uopće ima tužilaštva ili su to, pak, političke praonice imena i predmeta sa jedne, odnosno prljaonice opozicije sa druge strane!?

Izvor: 
BNN.BA