General Clark: Alija Izetbegović je zbog Alispahićevih laži završio u bolnici

Kako su SAD uhvatile u laži bivšeg šefa političke policije, AID, Bakira Alispahića

General Clark: Alija Izetbegović je zbog Alispahićevih laži završio u bolnici

13.08.2017 - 12:23
Politika

General Wesley Clark bio je komandant NATO-a. Također, general Clark bio je i jedan od kandidata za predsjednika Sjedinjenih američkih država. Danas se bavi velikim biznisom ali i politikom savjetujući vrh američke politike. U skorašnjim izvještajima nekolicine američkih organziacija koji se bave stanjem na Balkanu, mogli su se naći Clarkove izjave po pitanju u zadnje vrijeme vrlo aktuelnog bivšeg šefa tajne policije SDA, Bakira Alispahića. Clark je po pitanju Alispahića nedvosmislen...

"Slagao nas je", počeo je svoju priču general Clark pojašnjavajući da su prije razgovora sa Alispahićem imali razgovor sa predsjednikom Predsjedništva Republike BiH Alijom Izetbegovićem kojeg su informisali o čudnim aktivnostima iranskih obavještajaca u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović je, po sjećanju Clarka, kazao o aktivnostima iranaca u BiH, eventualnog kampa sa sumnjivim ciljevima, trebaju razgovarati sa Bakirom Alispahićem. "Kada smo mu kazali naša saznanja, Alispahić je sve to negirao", priča Clark i nastavlja: "Mi smo ga nakon toga suočili sa našim saznanjima, ali opet je sve negirao".

"Očito je da nas je nastojao obmanuti. Znate, Kongres je na nas vršio izuzetan pritisak zbog informacija o iranskom delovanju u BiH i mi smo morali nešto da uradimo. Htjeli smo da se sve uradi u koordinaciji i uz pomoć vlasti u Sarajevu. Izetbegović nije mogao odgovoriti na sva pitanja koja smo imali pa nas je poslao Alispahiću. Taj je sve negirao. Onda smo mu mi rekli: 'Dobro, gospodine Alispahiću, ako vi tvrdite da sve to nije tačno, molim vas da to i potpišete.' I on je stavio svoj potpis.

Clark kaže da je američka vojska nakon toga upala u kamp zvani Pogorelica te da su Alispahića na taj način uhvatili u laži. Američka administracija je nakon toga otišla Izetbegoviću koji je zbog Alispahićevih laži završio u bolnici. Uskoro je Alispahić smijenjen sa svih dužnosti u državi BiH i prebačen u sivu eminenciju SDA koja mu je obezbijedila profit od nekoliko desetina miliona KM iz budžeta BiH, FBiH i kantona) o čemu je BNN.BA pisao opširnije.

BNN.BA je istražujući priču generala Clarka došao u posjed i zanimljivih dokumenata o kampu za koji se vezuje Alispahić i u kojem su se, bez sumnje, događale stvari za koje su se morale interesovati pravosudne institucije u BiH ali i u svijetu jer tavki i slični mutni poslovi obavještajnog podzemlja nanose nemjerljivu štetu Bosni i Hercegovini i stavljaju mrlju na cijele narode koji nemaju ništa sa mutnim i krvavim poslovima prljavih špijuna. Tako je Alispahićeva tajna policija planirala rušiti mir u BiH, prijetiti Miri Lazoviću, kompromitovati akademika Muhameda Filipovića i druge prljavštine od kojih je naša država imala nenadoknadivu političku štetu o čemu ćemo pisati u nastavku našeg istraživanja.

Izvor: 
BNN.BA